Pri obnove vojnových cintorínov pomáha Visegrádska skupina

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 07:32 • 2 min
Pri obnove vojnových cintorínov pomáha Visegrádska skupina

Pri obnove vojnových cintorínov pomáha Visegrádska skupina - Kultúra Prezentácia doterajšej činnosti Vyšehradskej pracovnej skupiny pre vojnové cintoríny, ktorá vznikla v roku 2010, je cieľom dnešného stretnutia zástupcov partnerských združení a pozvaných

slovakia

left justify in out

img

Prezentácia doterajšej činnosti Vyšehradskej pracovnej skupiny pre vojnové cintoríny, ktorá vznikla v roku 2010, je cieľom dnešného stretnutia zástupcov partnerských združení a pozvaných odborníkov v Prešove.
      "Súčasťou podujatia je exkurzia po vojnových cintorínoch z prvej svetovej vojny na území Slovenska a Poľska, v rámci ktorej bude priestor aj na diskusie o procese záchrany týchto cintorínov v jednotlivých krajinách V4," povedal dnes pre TASR predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy Martin Drobňák.
      Myšlienku obnovy vojenských cintorínov z prvej svetovej vojny, ktoré sú v rámci tohto projektu charakterizované ako spoločné historicko-kultúrne dedičstvo štyroch krajín, podporil v rámci grantovej schémy Medzinárodný vyšehradský fond.
      Za jeden a pol roka činnosti sa už realizovali práce vo viacerých lokalitách na východnom Slovensku a v partnerských krajinách.
      "Partneri sa zapojili napríklad do obnovy vojnového cintorína v Becherove, kde sme mali spoločnú brigádu a taktiež najväčšieho vojnového cintorína v obci Velkrop v okrese Stropkov," konštatoval Drobňák a spresnil, že vždy išlo dohromady zhruba o 20 dobrovoľníkov, ktorí pricestovali z partnerských krajín.
       Podľa neho je zaujímavé aj vekové zloženie dobrovoľníkov. Ide o brigádnikov, ktorí majú len sedemnásť rokov, ale nechýbajú ani staršie ročníky ako napríklad vojaci na dôchodku.
            V pláne exkurzie je návšteva cintorína v Stebníku, ktorý bol rekonštruovaný v minulých rokoch, ale aj cintoríny Chmeľová a Becherov. Na poľskej strane si prezrú ďalšie tri miesta.
      "Najbližšia brigáda bude v obci Výrava, kde práve dokončujeme tie cintoríny a vďaka podpore Karpatskej nadácie tam budeme otvárať aj náučný chodník," uviedol Drobňák.
      Zdôraznil, že na Slovensku je približne 200 cintorínov, kde sú pochovaní padlí z prvej svetovej vojny. Drvivá väčšina z nich je na území okresov Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné a Snina. 
      Tento rok plánujú dokončiť úpravy cintorína v Becherove, v Chmeľovej. Bude sa pracovať na cintoríne Veľká Poľana, Radvaň nad Laborcom a Zbudská Belá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona