Pri obnove lesov by sa mali využívať semená z teplejších krajín

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 16:04 • 2 min
Pri obnove lesov by sa mali využívať semená z teplejších krajín

BRATISLAVA - Národné legislatívy na obnovu lesov v podmienkach klimatickej zmeny by mali venovať mimoriadnu pozornosť voľbe vhodných zdrojov semien.

slovakia

left justify in out

Odporúčajú to riešitelia cezhraničného projektu SUSTREE, ktorí sa koncom marca stretli v Prahe. O tom informoval Ján Lichý z Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktoré v tomto projekte zastupuje Slovensko.

 

Cieľom projektu je pomôcť tomu, aby sa v strednej Európe mohli používať sadenice hlavných drevín, smreka obyčajného, jedle bielej, borovice lesnej, smrekovca opadavého, duba letného, duba zimného a buka lesného, pochádzajúce z teplejších a suchších oblastí. Tam sa totiž už dreviny prispôsobili klíme, aká bude podľa prognóz na Slovensku po roku 2050.

 

img

 

Podľa riešiteľov projektu rýchly postup klimatickej zmeny narušil rovnováhu medzi stromami a ich životným prostredím.

 

"Začínajú odumierať a je potrebné ich nahradiť výsadbou novej generácie lesa. V zmenenej klíme však už neplatí, že na obnovu lesov sú najvhodnejšie semená a sadenice miestneho pôvodu," tvrdia. 

 

Adaptácia lesov na klimatické zmeny

 

Upozorňujú tiež na to, že aj keď Európska únia má spoločnú legislatívu na produkciu reprodukčného materiálu (semien a sadeníc) lesných drevín, predpisy členských štátov na jeho používanie sa líšia a nepočítajú s klimatickou zmenou.

 

Okrem zverejnenia odporúčaní sa na podujatí v Prahe premietal dokumentárny film Lesy bez hraníc, ktorý je voľne dostupný online. Jeho cieľom je informovať odborníkov a verejnosť o problémoch adaptácie lesov na klimatickú zmenu, zvládnutie ktorých si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu.

 

Stretnutie odborníkov

 

Vytvorili ho odborníci z Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe. Súbežne sa tiež uskutočnilo stretnutie vedcov, univerzitných pedagógov a študentov z desiatich krajín strednej a juhovýchodnej Európy nazvané "Využitie genofondu lesných drevín na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny".

 

Projekt SUSTREE podujatie zorganizoval spoločne so sieťou EÚ EVOLTREE, zameranou na genetické zdroje lesných drevín ako základu na zachovanie lesov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona