Pri Pitelovej má vzniknúť zvernica, ochranári majú tieto námietky

NETKY.SK • 7 September 2020, 10:37 • 2 min
Pri Pitelovej má vzniknúť zvernica, ochranári majú tieto námietky

V katastri obce Pitelová v okrese Žiar nad Hronom uprostred Kremnických vrchov sa nachádza dôležitý biokoridor, cez ktorý migrujú zvieratá.

slovakia

left justify in out

Problémom je práve prirodzená trasa, cez ktorú zver putuje za účelom párenia. Tento biokoridor dostane práve vytvorením zvernice významnú zábranu. „Práve tento regionálny biokoridor nadväzuje na priestor, kde môžu zvieratá prekonávať diaľnicu R1. Oni ju vlastne podchádzajú, pretože tam je nadjazd,“ povedal český ochranár Milan Jeglík s tým, že sú tu tri veľké prekážky. „R1 je najhoršia, potom je tam železnica, ktorá nie je až taká frekventovaná, ako diaľnica a samozrejme rieka Hron. To je prirodzená prekážka pre tie zvieratá,“ doplnil.

 

Migrácia

Z tohto RBC4 koridoru zvieratá podchádzajú nadjazd a je to jediné miesto, kde sa vlastne aj tie veľké šelmy dostávajú z Kremnických vrchov do Štiavnických vrchov. „A toto je dôležité aj z pohľadu zachovania nejakého genofondu zvierat, aby nedochádzalo k nejakému vnútrodruhovému kríženiu,“ povedal s tým, že zvieratá aj preto potrebujú migrovať. „Tam si hľadajú partnera, alebo partnerku. Keď nemigrujú, tak môže dochádzať k degenerácii zvierat.“

 

 

Blízkosť obce

Je to podľa Jeglíka kľúčové miesto „pre prechod zvierat v súčasnosti, kým budú nejaké rozumné biokoridory“. Práve tu však má vzniknúť oplotené miesto. „Tá zvernica uprostred toho dôležitého regionálneho biocentra má mať 150 hektárov,“ doplnil Jeglík, ktorý sa živil aj ako potápač na Sumatre. Obci Pitelová sa podarilo priestor zúžiť. „Oni to zúžili s tým, že tie zvieratá budú môcť tie ploty obchádzať,“ dodal. Má to však veľký problém, z jednej strany sú prudké svahy, inde je železnica.

 

img

 

„Tu by to mali obchádzať úzkym pásom lesa, ktorý vám ale priamo vedie okolo obce Pitelová,“ dodal bývalý český policajt, ktorý sa nazdáva, že je nelogické presúvať trasu zvierat do blízkosti obce.

 

ŠOP

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR, Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy, sa v auguste 2019 ku zvernici vyjadrila pre Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. „Podľa posúdenia zámeru a vykonanej terénnej obhliadky danej lokality pracovníkmi Správy CHKO Štiavnické vrchy, by navrhnutá Zvernica Pitelová predstavovala bariéru pri migrácii zveri,“ povedala Anna Weissová, manažérka pre komunikáciu ŠOP. Stanovisko investora sa nachádza tu.

 

 

Riešenie

Správa CHKO Štiavnické vrchy preto podľa Weissovej prišla s riešením v podobe návrhu upraviť hranice zvernice v severovýchodnej časti. „A to tak, že oplotenie zvernice bude viesť po pozemkoch vo vzdialenosti 90 m od okraja lesa, aby zostal súvislý lesný porast vhodný pre pohyb zveri aj v blízkosti obce Pitelová,“  vysvetlila Weissová a dodala, že takto sa eliminuje „negatívny dopad výstavby a prevádzky zvernice na migrujúcu zver smerujúcu k mostnému objektu, nachádzajúceho sa južne od navrhovanej časti“.

 

Pozemkový a lesný odbor

Jana Hudecová z Pozemkového a lesného odboru Okresného úradu Žiar nad Hronom, pracovisko Žarnovica, odpovedala, že úrad sa ku zvernici vyjadroval v roku 2018. „Projekt k zriadeniu a prevádzkovaniu samostatnej zvernice pre intenzívny chov diviačej zveri, ktorý bol v súlade so zákonom, Okresný úrad Žiar nad Hronom, pozemkový a lesný odbor posúdil a schválil v roku 2018.“

 

Hudecová dodala, že „projekt samostatnej zvernice na chov jelenej a danielej zveri, zverejnený na webovej stránke obce Pitelová OÚ Žiar nad Hronom, pozemkový a lesný odbor neposudzoval“.

 

 

Odbor starostlivosti o ŽP

Túto problematiku rieši aj § 6 ods. 6 písm. d)  zákona č. 274/2009 Zbierky zákonov o poľovníctve. K samostatnej zvernici sa vyjadruje aj odbor starostlivosti o životné prostredie okresného úradu, no len vtedy, ak ide o pozemky, ktoré sa nachádzajú v treťom až piatom stupni ochrany, pričom na takejto úrovni „žiadosť o uznanie samostatnej zvernice okresný úrad neeviduje“.

 

Nesúlad s územným plánom

Proti zámeru investorov išlo rozhodnutie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý sa ku zvernici vyjadroval prostredníctvom oddelenia územného plánovania a životného prostredia v júli 2020.

 

„Na základe predložených podkladov bolo konštatované, že zámer nie je s územným plánom kraja v súlade,“ povedala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková s tým, že „investor disponoval vyjadrením Okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie a vyjadrením ministerstva životného prostredia, ktoré však pôvodne k žiadosti adresovanej  BBSK nepredložil, vyžiadal si dodatočné stretnutie so zástupcami príslušného oddelenia BBSK“.

 

 

Stretnutie

K tomuto stretnutiu došlo 24. augusta „Zo záverov vyplýva, že žiadateľ upravil hranice navrhovanej zvernice v súlade s vyjadrením MŽP SR tak, aby zostal súvislý lesný porast vhodný pre pohyb zveri umožňujúci migráciu medzi Kremnickými a Štiavnickými vrchmi (stanovisko MŽP bralo do úvahy informácie z Národného lesníckeho centra a ŠOP SR),“ dodala hovorkyňa BBSK.

 

Dodala, že podľa názoru vedúceho odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ Žiar nad Hronom nedôjde k negatívnemu ovplyvneniu regionálneho biocentra Teplý grúň. „Vzhľadom na závery pracovného stretnutia, berúc do úvahy vyjadrenia MŽP SR a OÚ Žiar nad Hronom, bude investor žiadať BBSK o nové stanovisko. To zatiaľ vydané nebolo,“ dodala Štepáneková.

 

Stanovisko investora

Investor je presvedčený, že samostatná zvernica prírode neublíži. Stanovisko investora sa nachádza v tomto článku.

 

Prečítajte si, ako bývalý český policajt pomáha našej prírode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies