Pri obchodovaní s kryptomenami viac ako 10 % financií ukradnú hackeri

NETKY.SK • 3 Február 2018, 12:21 • 2 min
Pri obchodovaní s kryptomenami viac ako 10 % financií ukradnú hackeri

BRATISLAVA - Pri obchodovaní s kryptomenami sa viac ako 10 % financií stratí, alebo je ukradnutých pri hackerských útokoch.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Ernst & Young (EY), ktorý sa zameral na hlavné riziká investovania do projektov kryptomien.

 

V rámci prieskumu spoločnosť analyzovala viac ako 372 tzv. Initial coin offering (ICO), v rámci ktorých sú nové kryptomeny distribuované záujemcom. Ukázalo sa, že z celkovo získaných 3,7 miliardy dolárov bolo doteraz ukradnutých približne 10 %. Hackeri v prípade krádeže kryptomien používajú najviac takzvaný "phishing attack", prostredníctvom ktorého každý mesiac ukradnú v priemere až 1,5 milióna dolárov. Princípom phishingu je rozosielanie správ, ktoré predstierajú, že pochádzajú z populárnych sociálnych sietí, aukčných webov, on-line platobných portálov, orgánov verejnej moci alebo od IT administrátorov. Prostredníctvom týchto správ sa hackeri snažia získať citlivé údaje používateľa. Pre útočníkov sú zaujímavé najmä digitálne peňaženky držiteľov kryptomien.

 

Výskum tiež poukázal na to, že objem ICO sa znižuje. V novembri 2017 dosiahlo svoj cieľ menej ako 25 % ICO, zatiaľ čo ešte v júni 2017 to bolo až 90 %. Mnohé mladé firmy prostredníctvom tohto obchodovania získavajú desiatky miliónov dolárov cez internet na financovanie svojich projektov, pritom často majú len hŕstku zamestnancov a stručne načrtnutý podnikateľský plán.

 

"V súčasnosti sa ťažkosti so získaním potrebnej sumy z ICO dajú pripísať nielen nižšej kvalite projektov, ale aj typickým problémom, ktoré sprevádzali niektoré projekty v minulosti," uviedol partner pre poradenstvo v oblasti kybernetickej bezpečnosti spoločnosti EY na Slovensku Peter Borák. Prieskum podľa jeho slov zvýraznil, že zraniteľným miestom bola nízka kvalita niektorých podnikateľských plánov, chyby v kódovaní a v neposlednom rade i konflikt záujmov medzi spoločnosťami vydávajúcimi kryptomeny a komunitou ich vlastníkov.

 

Veľkým rizikom pre investorov do kryptomien zostávajú odlišné pravidlá regulátorov v rôznych krajinách sveta, čo môže napomôcť ilegálnym aktivitám. "Ako nevyhnutné sa javí zavedenie takých štandardov akceptovaných všetkými zainteresovanými stranami, ktoré umožnia zvýšenie transparentnosti, napomôžu predchádzaniu podvodom a významne sprehľadnia proces súvisiaci s vydávaním a používaním kryptomien," dodal Borák.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies