Pri novom násilí zahynuli dvaja policajti a dvaja militanti PKK

NETKY.SK • 13 September 2015, 10:21 • 2 min
Pri novom násilí zahynuli dvaja policajti a dvaja militanti PKK

DIYARBAKIR - Kurdskí militanti odpálili dnes bombu uloženú v aute pri policajnom stanovišti na juhovýchode Turecka. Výbuch podľa bezpečnostných zdrojov zabil dvoch policajtov a piatich ďalších zranil, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zdroje uviedli, že turecké bezpečnostné sily z neďalekej základne v provincii Širnak reagovali na dnešný útok ostreľovaním hornatej oblasti, do ktorej bojovníci Strany kurdských pracujúcich (PKK) utiekli po útoku. Pri operácii podporenej útočnými vrtuľníkmi Cobra zahynuli dvaja militanti.


Povstalci PKK tiež dnes útočili granátometmi a puškami v okrese Silvan v provincii Diyarbakir, kde zabili jedného policajta a ďalšieho zranili, uviedol bezpečnostný zdroj pre Reuters.


V centre Diyarbakiru, najväčšieho mesta na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka, vyhlásili dnes ráno zákaz vychádzania v historickej štvrti Sur, oznámil úrad provinčného guvernéra. Svedkovia uviedli, že v oblasti bolo počuť streľbu.


Od júlového ukončenia vyše dvojročného prímeria medzi tureckou vládou a kurdskými povstalcami vypuklo v regióne najhoršie násilie za dve desaťročia. O život odvtedy prišlo vyše 100 policajtov a vojakov, ako aj stovky militantov.


PKK spustila separatistické povstanie v roku 1984, konflikt si vyžiadal viac než 40.000 obetí na životoch. Skupinu majú na svojich zoznamoch teroristických organizácií zaradené okrem Turecka aj Európska únia a USA.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že boj bude pokračovať, pokým "nezostane jediný terorista". Konflikt znova prepukol v čase, keď sa Turecko pripravuje na predčasné parlamentné voľby vyhlásené na 1. novembra po tom, ako sa po júnových voľbách nepodarilo vytvoriť novú vládu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona