Pri nočnej operácii zabili špeciálne jednotky štyri deti

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 18:00 • 2 min
Pri nočnej operácii zabili špeciálne jednotky štyri deti

KÁBUL – Medzinárodné a afganské špeciálne jednotky zabili počas nočnej operácie na východe Afganistanu najmenej päť civilistov, z toho štyri deti.

slovakia

left justify in out

Zábery mŕtvych detí v dedine Sedževand v provincii Lógar priniesla televízia Reuters, afganské ministerstvo obrany však tvrdí, že počas operácie nedošlo k civilným obetiam. Počas bojov v oblasti podľa neho zahynulo 23 bojovníkov Talibanu a 26 z nich zajali. “Všetci zabití boli ozbrojení,” povedal šéf vojenských operácií na ministerstve Afzal Amán. Incident je však podľa neho už v štádiu vyšetrovania.

Miestny policajný dôstojník Raís Chán Seddík povedal, že operácia bola zameraná na oslobodenie dvoch afganských vojakov, ktorých zajal Taliban v utorok. Operáciu uskutočnilo afganské komando za pomoci koaličných špeciálnych jednotiek. Potvrdil, že o život prišli piati civilisti. Hovorca Talibanu Zabizulláh Mudžahíd zas tvrdí, že v boji zahynulo až 28 

Smrť civilistov je v Afganistane citlivou záležitosťou. Prezident Hámid Karzaj takéto incidenty opakovane ostro odsúdil. Z dôvodu zabitia civilistov zastavil vojenské operácie v susednej provincii Wardák. Medzinárodné jednotky ISAF tvrdia, že počet civilných obetí značne znížili a že 84 percent z nich má na svedomí Taliban.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies