Pri nevydarenom útoku na indický konzulát zahynulo deväť ľudí

NETKY.SK • 3 August 2013, 14:04 • 2 min
Pri nevydarenom útoku na indický konzulát zahynulo deväť ľudí

KÁBUL - Afganská polícia začala strieľať na útočníkov, vzápätí jeden z útočníkov odpálil auto s výbušninami.

slovakia

left justify in out

Traja samovražední útočníci dnes zabili najmenej deväť afganských civilistov - väčšinou detí - pri nevydarenom útoku na indický konzulát vo východoafganskom meste Džalalabád.

Afganská polícia začala strieľať na útočníkov, keď sa priblížili ku kontrolnému stanovišťu pri konzuláte. Vzápätí jeden z útočníkov odpálil auto s výbušninami, uviedla tlačová agentúra AP.

Pri explózii prišlo o život deväť osôb, 24 ďalších ľudí utrpelo zranenia vrátane policajta. Zahynuli aj všetci traja útočníci, hoci nebolo jasné, či pri streľbe policajtov, alebo pri explózii.

Podľa DPA zastavila polícia útočníka zhruba 100 metrov od konzulátu, preto odpálil auto s bombou pri mešite, kde však práve čítali z Koránu mnohé deti.

Hovorca indického ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že všetci indickí pracovníci konzulátu sú v poriadku. Taliban, ktorý je hlavnou povstaleckou skupinou v Afganistane, v krátkej SMS správe odmietol, že by uskutočnil útok v Džalalabáde.

V minulosti poškodzovali indické záujmy menšie militantné skupiny z Pakistanu, tvrdí AP. V roku 2010 došlo k útoku na dva penzióny v Kábule, obľúbené u Indov. O život prišlo šesť indických občanov.

Pri bombových útokoch na indické veľvyslanectvo v rokoch 2008 a 2009 zahynulo 75 ľudí. K explózii v Džalalabáde došlo v čase, keď USA plánujú na istý čas zatvoriť veľvyslanectvá v moslimských krajinách pre hrozbu zo strany al-Káidy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona