Pri nevydarenom prechode Saharou zahynulo 10 migrantov, 50 je nezvestných

NETKY.SK • 30 Október 2013, 08:40 • 2 min
Pri nevydarenom prechode Saharou zahynulo 10 migrantov, 50 je nezvestných

NIAMEY - Približne desať migrantov zo západoafrickej krajiny Niger zomrelo od smädu a 50 ďalších je nezvestných. Jedno z ich vozidiel sa totiž pokazilo počas jazdy cez púšť Sahara. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové vyjadrenia guvernéra severonigerského regiónu Agadez.

slovakia

left justify in out

Hoci počet Západoafričanov pokúšajúcich sa dostať do Európy v posledných rokov klesol, trasu cez Saharu stále využívajú niektorí migranti z tohto i vzdialenejšieho regiónu. Stovky ľudí spomedzi tých, ktorým sa podarilo doraziť na pobrežie Stredozemného mora, sa však za posledné mesiace utopili počas plavby v jeho vodách.

"Dve vozidlá vyrazili smerom do susednej krajiny, a keď sa jedno z nich pokazilo, žiaľ, desať ľudí zomrelo," povedal pre štátnu televíziu Garba Maikido, guvernér púštneho regiónu Agadez. "Približne 50 ľudí je ešte nezvestných a zachránili sme iba 15 osôb. Tento problém migrácie je pre región veľkou výzvou," dodal.

V utorok už skôr starosta mesta Arlit, severne od regionálnej metropoly Agadez, oznámil, že ľuďom, čo prežili, sa podarilo vrátiť do Arlitu a zalarmovať úrady. Migranti sa v polovici októbra vydali cez Saharu smerom do Alžírska, ale keď sa im pokazilo vozidlo, rozptýlili sa, aby našli vodu.

Zatiaľ prišlo tento rok z Afriky do južnej Európy vyše 32.000 migrantov. K prúdu prisťahovalcov, ktorí hľadajú v Európe lepší život, sa pridali aj utečenci pred občianskou vojnou v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona