Pri nepovolenom propalestínskom proteste zasahovala polícia

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 11:03 • 2 min
Pri nepovolenom propalestínskom proteste zasahovala polícia

PARÍŽ - Francúzska polícia sa včera dostala do zrážok s tisícami propalestínskych demonštrantov, ktorí v Paríži napriek zákazu pochodovali na protest proti izraelskej ofenzíve v pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

Niektorí z protestujúcich hádzali kamene a ďalšie predmety na príslušníkov poriadkovej polície, ktorá reagovala nasadením slzotvorného plynu. Viacerí vyliezli na budovu vo výstavbe, kde spálili izraelskú vlajku, a ďalší na dopravnú značku, na ktorej mávali palestínskou vlajkou, informovala agentúra AP.
      

Francúzska vláda zakázala na včera plánovaný propalestinínsky pochod po tom, ako takýto protest minulú nedeľu prerástol do násilia a účastníci napadli dve synagógy. Na kontrolu zákazu včera v uliciach nasadili stovky policajtov. Protestujúcim sa napriek tomu podarilo zavesiť transparenty "Palestína bude žiť" a "Izraelskí vrahovia" pred známu baziliku na Montmartri.
      

Boje na Blízkom východe podnietili napätie aj vo Francúzsku, v ktorom žije najviac moslimov a židov v západnej Európe.
      

Pokojné demonštrácie sa konali aj vo vyše desiatke ďalších francúzskych miest, od Lille na severe po Marseille na juhu, uviedla agentúra Reuters.
      

Viac ako desaťtisíc ľudí demonštrovalo proti pozemnej ofenzíve v Gaze, ktorou chce Izrael zastaviť raketové útoky palestínskych militantov na svoje územie, včera v Londýne. Účastníci pochodovali od sídla vlády na Downing Street k izraelskému veľvyslanectvu, kde ich zastavila polícia.
      

Na zhromaždení na podporu obyvateľov pásma Gazy sa zúčastnilo aj niekoľko poslancov parlamentu. "Žiadame spravodlivosť pre Palestínčanov," uviedla labouristická poslankyňa Diane Abbottová, ktorú citovala agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies