Pri nepokojoch v Turecku zahynulo najmenej 21 ľudí

NETKY.SK • 9 Október 2014, 10:00 • 2 min
Pri nepokojoch v Turecku zahynulo najmenej 21 ľudí

MURSITPINAR - Najmenej 21 ľudí prišlo o život pri nepokojoch v Turecku, kde Kurdi povstali proti vláde za to, že podľa nich nerobí nič pre ich ochranu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

K pouličným bitkám medzi Kurdami a políciou došlo najmä na juhovýchode krajiny - kde prevažuje kurdské obyvateľstvo - v Istanbule a Ankare. Podľa Reuters môžu dôsledku vojny v Iraku a Sýrii ohroziť turecký mierový proces s Kurdami. Pouličné násilnosti sú najhoršie, k akým v Turecku došlo za niekoľko rokov.

 

Tureckí Kurdi tvrdia, že prezident Recep Tayyip Erdogan je zdržanlivý, kým ich "bratia" zomierajú v sýrskom Kobané.

 

Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn a vodné delo. Protestujúci pálili autá a pneumatiky. Úrady vyhlásili zákaz vychádzania v najmenej piatich provinciách, čo je prvý raz od začiatku 90. rokov minulého storočia, kedy bolo toto opatrenie použité vo veľkom rozsahu.

 

Turecký premiér Ahmet Davutoglu povedal novinárom v Ankare, že 19 ľudí zahynulo a 145 bolo zranených pri protestoch po celej krajine. Vyhlásil, že mierový proces s kurdskými separatistami nepoškodí "vandalizmus". Tlačová agentúra Dogan neskôr zvýšila počet obetí na životoch na 21.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies