Pri nepokojoch po prezidentských voľbách v Keni zahynulo 92 ľudí

NETKY.SK • 20 December 2017, 17:21 • 2 min
Pri nepokojoch po prezidentských voľbách v Keni zahynulo 92 ľudí

NAIROBI - Mesiace trvajúce nepokoje, ku ktorým došlo v Keni po októbrových prezidentských voľbách, si vyžiadali 92 obetí na životoch a desiatky zranených.

slovakia

left justify in out

Nairobi 20. decembra (TASR) - Mesiace trvajúce nepokoje, ku ktorým došlo v Keni po októbrových prezidentských voľbách, si vyžiadali 92 obetí na životoch a desiatky zranených. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie

 

Podľa nezávislej Kenskej komisie pre ľudské práva väčšinu obetí tvoria demonštranti, ktorí zomreli v dôsledku strelných poranení. Okrem obetí na životoch si povolebné nepokoje vyžiadali aj desiatky zranených a zo strany kenských bezpečnostných síl došlo k 86 prípadom sexuálneho násilia.

 

Líder kenskej opozície Raila Odinga obvinil kenské bezpečnostné sily zo zabitia desiatok svojich priaznivcov, čo však polícia odmieta.

 

Víťazom opakovaných prezidentských volieb v Keni sa 30. októbra stala úradujúca hlava štátu Uhuru Kenyatta. Prezident podľa oficiálnych výsledkov získal 98 percent hlasov, podporilo ho 7,5 milióna voličov.

 

Voľby, ktoré sa konali 26. októbra, vo veľkej miere bojkotovala opozícia a jej stúpenci. V niektorých častiach Kene došlo tiež k sérii krvavých povolebných zrážok medzi políciou a stúpencami opozície.

Kenyatta zvíťazil už v prvých prezidentských voľbách v auguste, ktorých výsledky následne anuloval najvyšší súd.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona