Pri nemeckých hraniciach s Rakúskom zadržali podozrivých salafistov

NETKY.SK • 10 September 2014, 09:27 • 2 min
Pri nemeckých hraniciach s Rakúskom zadržali podozrivých salafistov

BERLÍN - Nemecká polícia pri hraniciach s Rakúskom pri bežnej kontrole odhalila dvojicu podozrivých salafistov, z ktorých jeden je pôvododm z Kosova. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v utorok informovala agentúra Tanjug.

slovakia

left justify in out

Mužov podľa nej zadržali ešte 2. septembra v blízkosti hraničného priechodu Simbach. Hovorkyňa prokuratúry v Mníchove uviedla, že zadržaného 24-ročného muža z Kosova v Nemecku trestne stíhali kvôli náboru do radov džihádistov.

 

Zatknutí salafisti cestovali smerom na Salzburg a predpokladá sa, že ich cieľom bol odchod na Blízky východ, píše Tanjug. Druhým zadržaným je 21-ročný Turek, ktorý podľa médií patrí k džihádistom v Sýrii alebo Iraku a kvôli svojim aktivitám mal zakázané opustiť územie Nemecka. 

 

Veľký záujem médií v uplynulých dňoch vyvolali hliadky tzv. "polície šaríe", ktoré sa objavili v uliciach nemeckého mesta Wuppertal - kedysi vplyvného priemyselného centra, v súčasnosti jedného z najchudobnejších miest krajiny.

 

Šaría je islamské právo, resp. islamský právny systém. Salafizmus je v súčasnej dobe považovaný za najdynamickejšie a najrýchlejšie rastúce islamistické hnutie v Nemecku. Salafisti presadzujú extrémne konzervatívny výklad šaríe, ktorý napríklad zakazuje  alkohol, hazard, hudbu, koncerty, pornografiu, prostitúciu či drogy.

 

"Ruky preč" od drog, alkoholu, hazardných hier a prostitútok - to boli slová, ktoré mladíci v oranžových vestách "polície" šaríe hovorili okoloidúcim obyvateľom mesta.

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére vzápätí uviedol, že "zákon šaríe v Nemecku tolerovaný nebude". Podľa štatistík príslušných bezpečnostných služieb v Nemecku rastie počet salafistov. V roku 2011 ich bolo zhruba 3800, dnes je to už 4500, píše server.

 

Radikálni salafisti pred niekoľkými rokmi na peších zónach veľkých nemeckých miest vrátane metropoly Berlín bezplatne rozdávali korán, čo vyvolalo kritiku a upozornenia, že ide o nebezpečnú propagandu extrémistickej ideológie.

 

So salafistami sympatizoval okrem iných aj kosovský Albánec Arid Uka, ktorý pred niekoľkými rokmi na letisku vo Frankfurte zabil dvoch amerických vojakov, pričom ďalšiu dvojicu ťažko zranil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies