Pri nehode v kozmodróme Pleseck prišli o život dvaja ľudia

NETKY.SK • 12 November 2013, 18:20 • 2 min
Pri nehode v kozmodróme Pleseck prišli o život dvaja ľudia

MOSKVA - Životy dvoch ľudí si minulý týždeň vyžiadala pracovná nehoda v ruskom kozmodróme Pleseck nachádzajúcom sa v Archangeľskej oblasti, približne 800 kilometrov severne od Moskvy. Oznámili to dnes predstavitelia ministerstva obrany, ktorých citovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Incident sa odohral 9. novembra počas rutinného čistenia palivovej nádrže a jeho príčinou bolo pravdepodobne zanedbanie bezpečnostných predpisov. Ďalších troch pracovníkov hospitalizovali po tom, ako boli vystavení jedovatým výparom dusíka. "Muži sú mimo ohrozenia života," ubezpečilo ministerstvo.

Čo spôsobilo oneskorené zverejnenie informácií o udalosti, nie je zatiaľ známe. V Rusku však býva citlivá vojenská problematika prísne utajovaná. Kozmodróm Pleseck slúži na testovanie medzikontinentálnych balistických striel a na vypúšťanie družíc do kozmu. Zariadenie však plánuje Rusko využívať aj na testovanie nosných rakiet Angara. Moskva dúfa, že sa krajine postupne podarí vyvinúť vlastné kozmodrómy, akým je aj Pleseck, a plánuje znížiť svoju závislosť na kazašskom kozmodróme Bajkonur, ktorý si od bývalej sovietskej republiky prenajíma za 150 miliónov dolárov ročne. Z územia Ruska štartuje iba štvrtina ruských vesmírnych letov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies