Pri nedávnom nálete v Sýrii mohol zahynúť vysoký predstaviteľ IS

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 06:43 • 2 min
Pri nedávnom nálete v Sýrii mohol zahynúť vysoký predstaviteľ IS

WASHINGTON - Významný veliteľ takzvaného Islamského štátu (IS) abú Umar Šíšání, ktorý býva označovaný za "ministra vojny" tejto extrémistickej skupiny, mohol prísť o život pri jednom z náletov uskutočnených minulý piatok v Sýrii koalíciou na vedenou USA. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Šíšání, známy aj ako Čečenec Umar, patrí medzi najhľadanejších militantov zaradených do špeciálneho zoznamu ministerstva zahraničných vecí USA. Washington za informácie, ktoré by mohli viesť k jeho likvidácii, ponúka odmenu do výšky päť miliónov dolárov.


Šíšaní sa narodil v roku 1986 v Gruzínsku, ktoré bolo vtedy ešte súčasťou Sovietskeho zväzu, a po vstupe do radov IS sa stal údajne blízkym vojenským poradcom vodcu tejto skupiny abú Bakra Baghdádího. Jeho pôvodné meno znelo Tarchan Tajumurazovič Batirašvili. Americký rezort diplomacie ho opisuje ako vysokopostaveného veliteľa IS a člena najvyššieho poradného orgánu tejto skupiny v sýrskej Rakke, slúžiacej ako hlavné mesto režimu IS v Sýrii.


K usmrteniu Šíšáního mohlo dôjsť pri piatkovom koaličnom nálete blízko mesta Šadádí na východe Sýrie, odkiaľ IS vo februári vytlačili bojovníci Sýrskej arabskej koalície podporovanej USA. Jeden zo zdrojov Reuters uviedol, že terčom uvedeného náletu bol práve Šíšání. Usmrtenie tohto militanta s ryšavou bradou sa však zrejme nepodarilo ešte potvrdiť.
V prípade potvrdenia Šíšáního smrti by išlo o jeden z najúspešnejších zásahov proti vedeniu IS v Iraku a Sýrii od mája 2015, keď špeciálne sily USA zabili muža, ktorý bol poverený riadením obchodovania s ropou a plynom, ako aj finančných operácií IS.


Ešte v novembri pri americkom nálete zahynul vysokopostavený líder IS v Líbyi, ktorý bol známy ako abú Nabíl.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies