Pri narábaní s peniazmi je potrebná opatrnosť

NETKY.SK • 24 December 2015, 13:04 • 2 min
Pri narábaní s peniazmi je potrebná opatrnosť

BRATISLAVA - Nie je nič mimoriadne, ak človek počas vianočného zhonu, ale aj vo všedné dni zanedbá bezpečnosť pri narábaní s peniazmi, prípadne s platobnými kartami. Nepozornosť, roztržitosť, zhon sú najčastejšími príčinami, keď môže prísť človek o peniaze.

slovakia

left justify in out

Aké pravidlá, aby sa tak nestalo, je nutné dodržiavať, radí Diana Priechodská Brodnianska z Provident Financial: "Platobnú kartu – tú s čipom alebo magnetickým prúžkom – by sme mali nosiť v puzdre alebo v peňaženke tak, aby sa nám mechanicky nepoškodila alebo nezmagnetizovala. Ak ju hľadáme v kope s vizitkami, vernostnými kartami alebo rôznymi zľavovými kupónmi, ľahko sa nám môže stať, že ju omylom pri „upratovaní“ vyhodíme, zlomíme alebo jednoducho prehliadneme a založíme na miesto, ktoré nám v prípade potreby ani na um nepríde. PIN je samostatná kapitola. Buď si ho píšeme rovno na kartu, na papierik do peňaženky, do diára alebo na žltý lístoček, ktorý len tak niekde nalepíme. To sú prešľapy, o ktorých všetci vieme, no radi ich často robíme."

 

Ako ďalej hovorí, pri výbere z bankomatu sa neraz ignoruje upozornenie, aby sa ťukal PIN kód karty diskrétne, rovnako aj pri platení v obchode. Ďalším dôležitým pravidlom je, aby ju kupujúci pri platení kartou nespúšťal z očí. Tak zabránia špekulantom, aby sa dostali k údajom na karte.

 

Pri krádeži, prípadne strate dokladov a platobnej karty by nikto nemal podľahnúť panike. Pri dokladoch je prvá cesta jasná – polícia. Pri karte však často trvá niekoľko cenných minút, kým sa poškodený zorientuje, čo robiť skôr. Či utekať za zlodejom, alebo volať do banky. V takom prípade by mal mať každý poruke číslo na hot line svojej banky. Práve kontakt na zákaznícku linku banky môže ušetriť nielen čas, ale hlavne peniaze.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies