Pri náletoch na Kobané boli zlikvidované dve veľké jednotky islamistov

NETKY.SK • 10 Január 2015, 18:52 • 2 min
Pri náletoch na Kobané boli zlikvidované dve veľké jednotky islamistov

WASHINGTON - Spojenými štátmi vedená koalícia podnikla od piatku na území Sýrie 12 náletov na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Ich terčom boli lokality v blízkosti prevažne kurdského mesta Kobané na severe krajiny.
      

V blízkosti Kobané boli počas náletov zasiahnuté dve veľké jednotky IS v palebnom postavení. Zlikvidovaná bola aj jedna budova používaná IS, ako aj jedna taktická jednotka. 
      

Pri nálete v blízkosti sýrskeho mesta Hasaka boli zničené dva hliadkovacie posty IS.
      

Spojenci podnikli aj tri vzdušné údery na území Iraku, pričom zasiahli most v blízkosti mestu Irbíl, zničili dve vojenské vozidlá neďaleko mesta Ramádí a dve palebné pozície IS v blízkosti Mósulu.
      

Spojené štáty za podpory viacerých spojencov spustili nálety na pozície IS vlani 23. septembra. V Iraku sa analogické operácie začali už v auguste.
      

Rozpínavosť IS, ktorý kontroluje značnú časť územia Sýrie a Iraku, bola v roku 2014 jedným z hlavných problémov svetovej politiky. IS, ktorý má podľa odhadov do 30.000 príslušníkov, vyhlásil na obsadených územiach kalifát a snaží sa rozšíriť ho o ďalšie oblasti. Medzinárodnému spoločenstvo sa doteraz nepodarilo dohodnúť na spoločnom boji, takže s IS bojujú armády Iraku i Sýrie, medzinárodná koalícia na čele s USA, ako aj irackí a sýrski Kurdi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies