Pri nálete zahynul popredný veliteľ milícií kontrolujúcich Tripolis

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 12:02 • 2 min
Pri nálete zahynul popredný veliteľ milícií kontrolujúcich Tripolis

TRIPOLIS - Popredný veliteľ milícií, ktoré kontrolujú líbyjskú metropolu Tripolis, zahynul dnes pri nálete, ktorý podnikli lietadlá medzinárodne uznanej vlády. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z Tripolisu.

slovakia

left justify in out

O život prišiel Saláh Burkí, veliteľ takzvaného Úsvitu Líbye, zoskupenia milícií, ktoré podporujú "vzdorovládu" so sídlom v Tripolise. Stalo sa tak deň po tom, ako jednotky verné medzinárodne uznanému kabinetu oznámili spustenie ofenzívy zameranej na "oslobodenie" Tripolisu.

 

V rámci ofenzívy už boli podniknuté nálety na letisko Mitiga, jediné funkčné komerčné letisko v Tripolise, na tamojší výcvikový tábor Úsvitu Líbye i na mesto Zuwára západne od Tripolisu.

Mimoriadny vyslanec OSN pre Líbyu Bernardino León varoval, že prebiehajúca ofenzíva ohrozuje medzinárodné rokovania, z ktorých by mala vzísť dohoda o prímerí a vytvorení novej líbyjskej vlády národnej jednoty.

 

V Líbyi už od vlani paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty, medzi ktorými fakticky prebieha ozbrojený konflikt. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa po vyhnaní z Tripolisu museli vlani v lete uchýliť do Tobruku. V Tripolise naopak pôsobí vláda, ktorú vymenoval predchádzajúci parlament kontrolovaný islamistami.

 

Politický a bezpečnostný chaos v Líbyi využívajú na rozširovanie svojich pozícií radikálni islamisti, vrátane skupín hlásiacich sa k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies