Pri nálete na väznicu v Jemene zahynulo najmenej 60 ľudí

NETKY.SK • 30 Október 2016, 11:52 • 2 min
Pri nálete na väznicu v Jemene zahynulo najmenej 60 ľudí

SANÁ - Najmenej 60 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 35 osôb utrpelo zranenia pri vzdušnom útoku koaličných síl na povstalcami ovládanú väznicu, ku ktorému došlo v noci nadnes na západe Jemenu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.

 

Cieľom nočného náletu koaličných síl vedených Saudskou Arábiou bola budova v prístavnom meste Hudajda na pobreží Červeného mora využívaná ako väznica.

 

"Všetky obete sú civilisti," uviedol predstaviteľ miestnej nemocnice, pričom dodal, že v troskách úplne zničenej budovy, v ktorej sa nachádzalo približne 100 väzňov, môžu byť ďalšie obete.

 

Podľa svedkov koaličné vzdušné sily podnikli na budovu celkovo tri nálety. Saudskou Arábiou vedená koalícia sa k náletom na väznicu bezprostredne po jeho uskutočnení nevyjadrili.

 

K útoku došlo dva dni po tom, ako koalícia údajne zneškodnila balistickú raketu, ktorú šiitskí povstalci v Jemene vypálili na saudskoarabské mesto Mekka, ktoré je najposvätnejším miestom islamu. Povstalci takéto obvinenia však odmietajú.

 

V Jemene proti sebe bojujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia a sily lojálne medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktoré od marca 2015 náletmi podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou. Húsíovia ovládajú najmä územia na severe Jemenu a od roku 2014 hlavné mesto Saná. Hádího baštou je prístavné mesto Aden ležiace na juhu krajiny.

 

Od marca 2015 zahynulo v Jemene vyše 4000 civilistov a svoje domovy boli nútené opustiť viac ako tri milióny obyvateľov krajiny. Opakované pokusy o ukončenie bojov zakaždým stroskotali. Predchádzajúce prímerie bolo vyhlásené v apríli a vyústilo do neúspešných mierových rozhovorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona