Pri nálete južne od Mósulu zahynul islamistický 'minister školstva'

NETKY.SK • 17 December 2014, 13:04 • 2 min
Pri nálete južne od Mósulu zahynul islamistický 'minister školstva'

BERLÍN - Pri bombardovaní pozícií islamistov južne od irackého mesta Mósul prišiel pred niekoľkými dňami o život islamista Reda Seyam, ktorý vo "vláde" Islamského štátu zastával funkciu "ministra školstva a osvety". Seyam pochádzal z Egypta, ale dlho žil v Nemecku.

slovakia

left justify in out

Informáciu zverejnenú nemeckými rozhlasovými stanicami NDR a WDR, ako aj denníkom Süddeutsche Zeitung (SZ) potvrdila i nemecká tajná služba. Útok sa odohral v noci na 7. decembra.
     

Egypťan zastával v hierarchii IS vysoký post. Podľa nemeckých médií si ho zaslúžil za svoj vplyv v radoch saláfistov - prívržencov krajne konzervatívnej interpretácie islamu - na území Nemecka, kde dlhší čas žil a odkiaľ pochádza aj jeho manželka, ako aj vzhľadom na jeho dlhoročné kontakty s ľuďmi, ktorí sú teraz vo vedení IS.
     

Nemecké médiá upozornili, že práve po Seyamovej intervencii islamisti zakázali na irackých školách hudobnú výchovu, zemepis, výtvarnú výchovu a dejiny umenia, ako aj občiansku náuku. Svoje pokyny vydával z univerzity v Mósule, odkiaľ islamisti vedú výpady do priľahlých oblastí v snahe posilniť tam svoje pozície a zavŕšiť svoju misiu s cieľom vytvoriť kalifát. 
     

Seyam sa dostal do povedomia tajných služieb počas vojen v bývalej Juhoslávii, keď ho zadržali v Bosne za produkovanie propagandistických videoklipov oslavujúcich islamistov. 
     

Podľa niektorých zdrojov bol zapletený aj do teroristických útokov na ostrove Bali z roku 2002, pri ktorých zahynulo 202 ľudí, vrátane šiestich Nemcov.
     

Ako informoval denník SZ, Seyam, 54-ročný sedemnásobný otec, žil niekoľko rokov so svojou rodinou v Berlíne-Charlottenburgu, poberal sociálne dávky a bol sledovaný nemeckými bezpečnostnými orgánmi. V tomto období sa tiež ako producent venoval výrobe propagandistických videí a bol známym agitátorom v rámci saláfistickej scény v Berlíne. 
     

Udržiaval styky aj s raperom Dennisom Cuspertom, ktorý je známy pod umeleckým menom Deso Dogg a momentálne bojuje v radoch IS v Sýrii pod bojovým menom abú Talha Almání. Cuspert a Seyam sa v máji 2012 podieľali na organizovaní saláfistickej demonštrácie v Bonne, pri ktorej utrpelo zranenia 29 policajtov. 
     

Krátko potom Seyam emigroval do rodného Egypta, kde boli v tom čase pri moci islamisti. Neskôr sa podľa informácií tajných služieb presunul do tureckého mesta Reyhanli. Nemecká tlač vlani v auguste informovala, že odišiel do Sýrie.
     

Dôležitosť, akú islamisti pripisujú propagande, a ich obavy zo vzdelania zhrnul nedávno holandský denník De Telegraaf, keď napísal, že islamisti sa viac boja vzdelaných žien ako náletov amerických bombardérov. Cieľom islamistov je vytvoriť kalifát a držať v ňom žijúcich ľudí v nevzdelanosti. Islamisti chlapcom svoje názory vnucujú, zatiaľ čo dievčatám zámerne bránia vo vzdelaní, čím v nich živia nenávisť, napísal holandský denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies