Pri nálete americkej stíhačky v Líbyi prišiel zrejme o život vplyvný vodca IS

NETKY.SK • 15 November 2015, 09:28 • 2 min
Pri nálete americkej stíhačky v Líbyi prišiel zrejme o život vplyvný vodca IS

WASHINGTON - Americký Pentagón v noci nadnes informoval, že pri americkom nálete v Líbyi podľa všetkého zahynul vysokopostavený predstaviteľ tamojšej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Nálet sa odohral v piatok, približne v čase, keď tri komandá IS v Paríži spustili sériu takmer súbežných útokov, pri ktorých prišlo o život najmenej 129 ľudí a ďalších vyše 300 ich bolo zranených.


Terčom náletu americkej stíhačky F-16 bol abú Nabíl, známy ako aj Wissam Nadžm Abd Zajd az-Zubajdí - občan Iraku, ktorý dlhý čas pôsobil v štruktúrach teroristickej siete al-Káida a neskôr sa stal vysokopostaveným predstaviteľom IS v Líbyi.


Tento nálet bol prvým proti lídrom IS v Líbyi a nasledoval po spoločnej operácii Británie a USA v Sýrii, pri ktorej podľa niektorých správ zahynul islamista Mohammed Emwazi, známy viac pod prezývkou Džihádista John.


Nemenovaný vysokopostavený zdroj uviedol, že pri nálete v Líbyi bolo zasiahnuté veliteľské a kontrolné centrum OS v blízkosti prístavného mesta Darná na východe krajiny. Spolu s Nabílom prišla o život aj ďalšia osoba.


Americké úrady zatiaľ útok a jeho výsledky vyhodnocujú, ale pripúšťajú, že Nabílova smrť je vysokopravdepodobná.


Podľa hovorcu Pentagónu Petra Cooka Nabíl bol zrejme mužom, ktorý vo februári tohto roku informoval o masovej vražde koptských kresťanov v Líbyi. Cook vyslovil predpoklad, že Nabílova smrť oslabí schopnosť IS plniť v Líbyi stanovené ciele vrátane verbovania nových člnov, zakladania vojenských základní a plánovania útokov na americké záujmy mimo územia USA.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies