Pri nálete amerického dronu v Afganistane prišiel o život vodca moslimských militantov

NETKY.SK • 25 August 2015, 09:47 • 2 min
Pri nálete amerického dronu v Afganistane prišiel o život vodca moslimských militantov

KÁBUL - Vodca militantnej islamistickej skupiny Džundulláh prišiel o život pri nálete amerického bezpilotného lietadla v afganskej provincii Kundúz. Džundulláh je vetvou Islamského hnutia Uzbekistanu (IHU), pôsobiaceho na území Afganistanu.

slovakia

left justify in out

IHU je viacerými krajinami sveta, vrátane Ruska a USA, označované za teroristickú organizáciu. Na prelome rokov 2014 a 2015 sa na internete objavil videozáznam, v ktorom vedenie IHU prisahalo vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát.

 

V Uzbekistane je IHU zakázané, preto väčšina jeho vodcov a príslušníkov žije v exile, najmä v Afganistane, kde sa začiatkom 21. storočia v meste Kandahár nachádzal aj hlavný štáb hnutia.

 

Pri nálete amerického dronu podľa afganských zdrojov prišiel o život "Ghulám Hazrat, známy aj ako abú Hudajfa". Spolu s ním zahynuli aj jeho zástupca a traja radoví vojaci. Útok sa odohral v pondelok večer v okrese Čár Dara v provincii Kundúz.

 

Hovorca guvernéra provincie uviedol, že abú Hudajfa bol popredným predstaviteľom IHU a viedol boj proti afganským a koaličným jednotkám v provincii.

 

Agentúra DPA pripomenula, že okres Čár Dara je v posledných rokoch baštou bojovníkov fundamentalistického hnutia Taliban, najmä pre mužov uzbeckého a čečenského pôvodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona