Pri Múre nárekov sa strhla vášnivá potýčka, konzervatívnych Židov nahnevala prítomnosť žien

NETKY.SK • 2 November 2016, 14:06 • 2 min
Pri Múre nárekov sa strhla vášnivá potýčka, konzervatívnych Židov nahnevala prítomnosť žien

JERUZALEM - Stúpenci liberálnych, reformistických, ale aj konzervatívnych židovských hnutí z Izraela a USA dnes pri Múre nárekov v Jeruzaleme protestovali proti neochote vlády vyhradiť tam priestor, v ktorom by sa mohli spoločne modliť muži i ženy. Počas ich akcie došlo k fyzickým potýčkam s ultraortodoxnými židmi.

slovakia

left justify in out

O vytvorení priestoru, kde by sa mohli modliť muži aj ženy, rozhodla izraelská vláda ešte v januári tohto roku. Tento priestor by mal byť pokračovaním oddelených zón, vyhradených osobitne pre mužov a osobitne pre ženy, a má sa nachádzať južne od Múra nárekov.

 

Zámer sa však doteraz nerealizoval, pretože ultrakonzervatívne kruhy, ktorých politické strany sú súčasťou koaličnej vlády, s týmto riešením nesúhlasia. Liberálnejší židovskí veriaci preto dnes vládu premiéra Benjamina Netanjahua obvinili, že ustúpila od svojich sľubov a poddala sa tlakom náboženských skupín charedim - najkonzervatívnejšieho smeru ortodoxného judaizmu i judaizmu vôbec.

 

Netanjahu ešte v utorok nespokojným veriacim odkázal, že táto záležitosť sa bude riešiť, ale pokojným spôsobom. Napriek tomuto jeho ubezpečeniu dnes skupina protestujúcich, väčšinou žien, prenikla na námestie pri Múre nárekov s 12 zvitkami Tóry a začala sa tam modliť. Policajti proti nim nezasiahli - napriek tomu, že rabín Múru nárekov Šmuel Rabinovič podobné akcie zakázal.

 

Zhromaždení sa potom zúčastnili aj na modlitebnom obrade, ktorý viedli príslušníčky hnutia Ženy pri Múre, a ďalšej modlitbe vyžadujúcej si tradične prítomnosť desiatich židovských dospelých mužov.

Ako informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, rabín Rabinovič vzápätí vydal vyhlásenie, že "je nemilo prekvapený a cíti bolesť", lebo "ženy pri Múre dnes ranili stovky modliacich sa, keď v priestore vyhradenom pre ženy viedli demonštratívnu rodovo zmiešanú modlitbu".

 

Demonštrujúci sa podľa neho dopustili aj pošpinenia Tóry, keď ju nechali kolovať z rúk do rúk "ako nejaký obyčajný predmet". Anat Hoffmanová, riaditeľka hnutia Ženy pri Múre, označila dnešnú demonštráciu za historický čin. "Pripravili sme cestu. Píšeme dejiny. Toto je ideálna situácia, keď ženy môžu niesť zvitky Tóry a čítať z nich tam, kde si to želajú," vysvetlila.

 

Jedna z aktivistiek hnutia, Sylvie Rozenbaumová, spresnila, že "všetko, čo žiadame, je, aby ultraortodoxní nemali monopol na judaizmus a aby vláda uznala, že v Izraeli i zahraničí je len jediný spôsob, ako byť židom".

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona