Pri mobilnom styku s bankou je potrebné zachovať opatrnosť

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 10:21 • 2 min
Pri mobilnom styku s bankou je potrebné zachovať opatrnosť

BRATISLAVA - Väčšina ľudí trávi letné dni mimo svojho domova či pracoviska. Finančný život sa však nezastavuje ani v tomto období a tak sa neraz stáva, že ľudia svoje účty platia z dovolenkových destinácií, pripojení na niektorú z dostupných WiFi sietí.

slovakia

left justify in out

Práve v tomto období je nevyhnutné ustrážiť si svoj telefón, bankový účet a osobné financie.

 

Podľa IT odborníkov jedným z najbezpečnejších spôsobov, ako sa mimo domova prihlásiť do svojej banky, je aplikácia pre mobilný telefón. Prístup do aplikácie chráni PIN kód, ktorý pri viacnásobnom nesprávnom zadaní aplikáciu zablokuje. Navyše, telefón z nej zákazníka spravidla automaticky odhlási po určitom čase nečinnosti, čo znemožňuje neoprávnený prístup napríklad pri krádeži či strate telefónu.

 

Na zvýšenie bezpečnosti je dobré stiahnuť si do telefónu antivírus a pravidelne aktualizovať softvér telefónu vrátane samotnej bankovej aplikácie.

 

"V pokoji dovolenky často zabúdame na ostražitosť. Veľa z nás vybavuje platby na lavičkách na letisku, alebo počas cesty autobusom či vlakom. Úplne základným pravidlom je používať zámok obrazovky telefónu. Pri zadávaní prihlasovacích údajov, napríklad kódu pre odomknutie klávesnice, odporúčame uistiť sa, že naozaj nikto nevidí, čo do políčok zadávate. Pre vreckového zlodeja je v opačnom prípade pomerne ľahké vytiahnuť v nestráženom okamihu dopredu vytypovaný telefón z vrecka alebo kabelky a prostredníctvom odpozorovaných údajov sa do neho dostať," radí Martin Dobiš, mediálny zástupca internetovej mBank.

 

Ak by takáto situácia nastala, okamžite treba kontaktovať svoju banku a zrušiť prístup cez mobilný telefón.

"Ku verejným WiFi sieťam sa pripájame hlavne v zahraničí a mimo domova, nakoľko šetria prostriedky za prenos dát v roamingu. Pri ich používaní sa však neoplatí zabúdať, že sa do nich môže prihlásiť každý, a to aj hacker snažiaci sa získať vaše dáta. Ak sa do svojej banky prihlasujete cez webový prehliadač, odporúčame vždy skontrolovať, či idete cez zabezpečený server. Samozrejmosťou by malo byť používanie kvalitných hesiel obsahujúcich minimálne osem znakov. Skladať by sa mali z veľkých písmen, malých písmen, čísiel. Nezabúdajme, že na dovolenke strata tabletu, telefónu alebo notebooku nemusí znamenať len stratu zariadenia, ale aj získanie prístupov ku vašim účtom v banke," zdôrazňuje Dobiš.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies