Pri meste Kundúz prebiehajú prudké boje s Talibanom

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 17:40 • 2 min
Pri meste Kundúz prebiehajú prudké boje s Talibanom

KÁBUL - Prudké boje medzi bojovníkmi Talibanu a armádou pri severoafganskom meste Kundúz, ktoré pokračujú aj pondelok, viedli k niekoľkohodinovému odkladu oficiálnej návštevy prezidenta Ašráfa Gháního v Indii.

slovakia

left justify in out

Stovky militantov zaútočili na policajné a armádne stanovištia v provincii Kundúz, ktorá bola baštou Talibanu predtým, ako ho odtiaľ v roku 2001 vytlačila Američanmi vedená koalícia. Pri bojoch už zahynulo asi 30 talibancov a osem vládnych vojakov. Pod hrozbou, že ozbrojencom sa podarí obsadiť časti provinčného hlavného mesta Kundúz, armáda povolala posily. "Stupeň ohrozenia je vysoký, no s novými posilami naše bezpečnostné sily zvíťazia," povedal hovorca miestneho guvernéra Abdul Basíl. Povstalci Talibanu podľa jeho hovorcu Zabizulláha Mudžahída obsadili sedem vojenských stanovíšť a dve predmestia Kundúzu. Boje momentálne prebiehajú asi šesť kilometrov južne od mesta. Afganská armáda sa postup povstalcov snaží zastaviť pomocou delostreleckej paľby.

 

Taliban v piatok odštartoval svoju každoročnú jarnú ofenzívu. Hnutie už tradične zintenzívňuje svoje útoky s príchodom teplejšieho počasia, ktoré umožňuje lepší pohyb jeho bojovníkov a zbraní. Tohtoročná ofenzíva, ktorá nesie názov Azm alebo Odhodlanie, je prvou od minuloročného stiahnutia medzinárodných bojových jednotiek z Afganistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona