Pri mešite v Tiptone vybuchla nálož!

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 19:17 • 2 min
Pri mešite v Tiptone vybuchla nálož!

LONDÝN - V blízkosti mešity v anglickom meste Tipton došlo dnes k výbuchu. Polícia vyšetruje, či išlo o teroristický čin. Zranený nebol nikto.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA výbuch nastal na opustenej železničnej trati za mešitou. Miestni obyvatelia tvrdili, že počuli "hlasnú ranu". Na mieste našli klince a iné úlomky. Podľa agentúry AP došlo k explózii krátko predtým, ako sa mali začať piatkové modlitby. Polícia ľudí z okolia mešity evakuovala. Incident sa odohral v deň pohrebu britského vojaka Leeho Rigbyho, ktorého v máji v Londýne zavraždili moslimskí extrémisti. Tento čin zvýšil napätie v krajine a polícia hlásila nárast útokov na mešity a moslimské komunitné centrá.

Verejnosť sa dnes naposledy rozlúčila so zavraždeným vojakom Rigbym

Súkromný pohreb britského vojaka Leeho Rigbyho, ktorého v máji v Londýne zavraždili moslimskí extrémisti, sa dnes konal vo farskom kostole v meste Bury na severozápade Anglicka. Informovala o tom agentúra AP.

Na smútočnom obrade sa okrem tisícov trúchliacich zúčastnili aj britský premiér David Cameron a starosta Londýna Boris Johnson. Občania lemujúci ulice mesta Bury, ku ktorému sa úzko viaže Rigbyho bývalý vojenský oddiel, 2. prápor kráľovského streleckého pluku, potleskom vzdali hold zavraždenému vojakovi i jeho pozostalým. Noc pred pohrebom držala pri rakve so zosnulým vojakom hliadku čestná stráž zložená z jeho bývalých kolegov. Rigbyho vdova Rebecca prišla na pohreb s ich dvojročným synom Jackom, ktorý mal na sebe tričko s nápisom "Môj ocko, môj hrdina".

Obrad bol súkromný, priala si rodina

Obrad bol na prianie vojakovej rodiny súkromný, vysielal sa však ampliónmi do ulíc zaplnených účastníkmi poslednej rozlúčky. Rigbyho bývalý veliteľ podplukovník Jim Taylor ho počas smútočného prejavu označil za "mimoriadne obľúbeného" a "skutočne charizmatického" človeka. Rebecca Rigbyová už skôr vyjadrila svoju vďaku za "nesmiernu" podporu verejnosti po tragickom incidente. "Toľko milých a prajných ľudí nám vyjadrilo sústrasť. Je strašné, že až pri takejto udalosti zistíte, koľko dobrých ľudí existuje," povedala novinárom.

Dvadsaťpäťročný Lee Rigby sa 22. mája stal obeťou brutálneho útoku dvoch moslimských radikálov nigérijského pôvodu v londýnskej štvrti Woolwich, keď sa vracal do kasární. Muži ho zrazili autom a následne zmasakrovali nožom a sekáčom. Útočníci po útoku do príchodu polície zostali na mieste činu a okoloidúcim svedkom vysvetľovali, že vraždu spáchali z pomsty za zabíjanie moslimov britskou armádou. Z vraždy obvinili Michaela Adebolaja (28) a Michaela Adebowaleho (22), ktorí sa postavia pred súd 18. novembra. Britská polícia v nasledujúcich týždňoch po incidente zaznamenala nárast počtu útokov zameraných proti mešitám, ako aj spoločenským centrám moslimov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies