Pri lyžovačke v zahraničí je vhodné sa pripoistiť: Domáce poistenie vám totiž kryje len toto!

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 09:37 • 2 min
Pri lyžovačke v zahraničí je vhodné sa pripoistiť: Domáce poistenie vám totiž kryje len toto!

BRATISLAVA - Až 85 % lyžiarskych stredísk, ktoré ročne navštívi viac ako milión lyžiarov, sa nachádza v Alpách. Zimné športy sa však často spájajú s rizikom úrazov a potrebou vyhľadať lekársku starostlivosť.

slovakia

left justify in out

Vďaka Európskemu preukazu poistenca majú občania Slovenska nárok na akútne ošetrenie v zahraničí. Preplácajú sa však z neho len náklady na liečbu v štátnom zdravotníckom zariadení a len do výšky, do akej by ošetrenie stálo na Slovensku. Rozdiel v cene si musí klient hradiť sám.

 

Preto je dobré, ak si každý uzavrie cestovné poistenie, ktoré preplatí náklady za liečbu v plnej sume u štátneho, ako aj súkromného lekára. "Základný balík krátkodobého cestovného poistenia do zahraničia kryje pobyt v nemocnici, nutnú operáciu, zubné ošetrenie či lieky kúpené na lekársky predpis. Klient si môže pripoistiť aj batožinu – napríklad lyžiarsku výstroj, zodpovednosť za škodu – napr. zničenie lyžiarskej výstroje inému lyžiarovi alebo dokonca nepojazdné motorové vozidlo," radí Blanka Hatalová, členka predstavenstva poisťovne.

 

Podľa jej slov rovnako ako na Slovensku platí pre deti povinnosť používať ochranné prilby pri lyžovaní či snowboardovaní. V Rakúsku musia deti do 16 rokov nosiť lyžiarske prilby v šiestich spolkových krajinách, a to v Salzburgu, Hornom Rakúsku, Štajersku, Dolnom Rakúsku, Korutánsku, Burgenlande a vo Viedni. V Taliansku musia ochranné prilby používať deti do 14 rokov. Ani v jednej zo spomínaných krajín túto povinnosť nemajú dospelí, nosenie prilby pri lyžovaní im však miestne úrady odporúčajú. V Rakúsku ani v Taliansku nie sú povinné reflexné prvky, chrániče chrbtice či rúk, ale odporúčanie nosiť ich platí rovnako pre deti i dospelých.

 

V prípade úrazu alebo poistnej udalosti v zahraničí je potrebné mať po ruke kontakty, ktoré v mnohých prípadoch môžu zachrániť život. "Aj v Rakúsku či Taliansku funguje zjednotené tiesňové telefónne číslo 112. Dôležité sú aj kontakty na horské záchranné služby. V Rakúsku je to číslo 140 a v Taliansku 118," dodáva Hatalová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies