Pri liečbe psychických porúch pravdepodobne využijú aj interpretáciu humoru

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 16:30 • 2 min
Pri liečbe psychických porúch pravdepodobne využijú aj interpretáciu humoru

BRATISLAVA - Pri liečení ťažkých psychických chorôb sa diagnostickou pomôckou môže stať humor. Známy klinický psychológ profesor Anton Heretik napísal knihu, ktorá sa venuje tomu, ako psychické poruchy menia schopnosť vnímať humorné príbehy.

slovakia

left justify in out

"Spolu s ďalšími klinickými psychológmi, ktorých som získal pre túto myšlienku, sme urobili rad výskumov, kde sme pacientov s rôznymi poruchami nechali interpretovať slovné a kreslené vtipy," uviedol pre TASR Heretik. "Vďaka poznatkom sme prišli na to, že to môže byť aj užitočná diagnostická metóda." Poznatky Heretik prináša v knihe, ktorá je pripravená na vydanie. "Dúfam, že sa nám ju v lete podarí naozaj vydať," verí známy psychológ. Dodáva, že humor tak či tak k práci psychológov patrí. "Tak ako je celý život o tragikomédii, aj liečba ťažkých psychických porúch má svoju tragikomickú stránku," uviedol Heretik. V rámci jeho praxe to najlepšie dokumentuje prípad muža, ktorý pre poruchu osobnosti spôsobil závažné trestné činy. "Spôsob, akým to urobil, však bola naozaj tragikomický," povedal Heretik.

Spomínaný muž ohlasoval v 80. rokoch dlhší čas falošné bombové poplachy v obchodných domoch."Robil tak pre svoju prílišnú impulzívnosť i podpriemerný intelekt," osvetlil psychológ. Muž si podľa neho nikdy nevedel domyslieť dôsledky svojich činov, bral ich iba ako skutky, ktorými získa popularitu a upúta pozornosť. "Tragikomičnosť bola v tom, že keď to urobil, uvedomil si svoje konanie a začal si robiť výčitky typu "ja som taký blbec", no po čase to aj tak urobil znova," opísal prípad Heretik. Vrcholom bol mužov posledný falošný telefonát, po ktorom ho polícia chytila. "V jednom z obchodných domov začul, ako si predavačky hovoria, že všade naokolo boli poplachy, len v tom ich obchodnom dome nie," prezradil Heretik. "V tej chvíli dotyčný vybehol von k najbližšej telefónnej búdke a "napravil to" iba preto, aby predavačkám urobil radosť," zaspomínal si Heretik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies