Pri letoch v rámci EÚ bude možné používať smartfóny a tablety počas celého letu

NETKY.SK • 9 December 2013, 14:12 • 2 min
Pri letoch v rámci EÚ bude možné používať smartfóny a tablety počas celého letu

BRUSEL - Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) dnes aktualizovala svoje usmernenia o používaní prenosných elektronických zariadení na palube, vrátane inteligentných telefónov, tabletov, a elektronických čítačiek, vo všetkých fázach cestovania, od vzletu až po pristátie.

slovakia

left justify in out

Agentúra potvrdzuje, že tieto zariadenia môžu ostať počas cestovania zapnuté v „režime lietadlo,“ čiže v režime, keď elektronické zariadenie nevysiela, a to aj počas rolovania, vzletu a pristávania. Eurokomisár pre dopravu Siim Kallas v tejto súvislosti požiadal agentúru EASA, aby urýchlila svoju bezpečnostnú revíziu používania elektronických zariadení na palube v režime vysielania. Očakáva sa, že nové usmernenia sa uverejnia už začiatkom roka 2014.

„Všetci chceme počas cestovania ostať pripojení, ale bezpečnosť je v tejto súvislosti kľúčová. Požiadal som o revíziu na základe jasnej zásady: ak používanie nie je bezpečné, nemalo by byť povolené, ale ak je bezpečné, môže sa používať v rámci stanovených pravidiel," uviedol Kallas. A dodal, že dnešné opatrenie je prvým krokom smerom k bezpečnému rozšíreniu používania elektronických zariadení pri lete počas rolovania, vzletu a pristávania.

Ďalším krokom podľa komisára bude revízia možností ako sa na palube lietadla pripojiť na sieť. Revízia si vyžiada svoj čas a musí sa zakladať na dôkazoch, aj preto môže nové usmernenia EÚ o používaní zariadení v režime vysielania na palube lietadiel EÚ trvať niekoľko mesiacov, do platnosti by však malo vstúpiť ešte v roku 2014.

V súčasnosti letecké spoločnosti vo všeobecnosti nepovoľujú telefónne pripojenie alebo pripojenie wi-fi od chvíle, keď sa dvere lietadla zavrú, až do príchodu lietadla do cieľového letiska. Pripojenie na sieť je možné iba v špeciálne vybavených lietadlách, ktoré majú možnosť pripojiť zákazníkov na sieť len v cestovnej nadmorskej výške. V takýchto prípadoch sa cestujúci pripája na palubný systém osvedčený z hľadiska bezpečnosti.

Komisia upozornila, že teraz je záležitosťou každej leteckej spoločnosti, aby aktualizovala svoje prevádzkové predpisy. Očakáva sa, že mnohé z nich tak urobia v najbližších týždňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies