Pri letisku Schiphol odhalili pamätník 298 obetiam tragického letu

NETKY.SK • 17 Júl 2017, 16:35 • 2 min
Pri letisku Schiphol odhalili pamätník 298 obetiam tragického letu

VIJFHUIZEN - Rodina a priatelia obetí pádu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa pred tromi rokmi zrútilo na východe Ukrajiny, sa dnes zhromaždili v parku Vijfhuizen v blízkosti amsterdamského letiska Schiphol, aby slávnostne odhalili pamätník venovaný 298 obetiam tejto tragédie.

slovakia

left justify in out

Na ceremónii sa zúčastnilo približne 2000 ľudí vrátane množstva oficiálnych činiteľov, medzi nimi aj holandský kráľ Viliam Alexander s manželkou kráľovnou Máximou. Pamätník tvorí zakrivená oceľová stena s otvorom, na ktorej sú vyryté mená obetí. Okolo pomníka je zároveň symbolicky novovysadených 298 stromov - jeden za každú obeť tejto tragédie, informovala agentúra AP.

 

Boeing 777 malajzijských aerolínií, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinu obetí tvorili Holanďania. Okrem nich boli na palube zostreleného boeingu občania ďalších 17 štátov.

 

Spoločný vyšetrovací tím (JIT) pozostávajúci z expertov z viacerých krajín vlani vo svojej správe konštatoval, že lietadlo bolo zasiahnuté raketou zem-vzduch typu Buk pochádzajúcou zo zbraňového systému, ktorí separatisti dostali z Ruska. Ruská vláda však popiera akúkoľvek zodpovednosť za tento incident a tiež spojenie s protivládnymi separatistami na Ukrajine. Z tragického pádu lietadla naopak obvinila ukrajinskú armádu.

 

Vyšetrovací tím sa vyhol označeniu priameho vinníka tragédie letu MH17 a ani nikdy priamo neobvinil Moskvu z dodávky protilietadlového systému Buk separatistom na východe Ukrajiny. Vinníka tragédie určí holandský súd.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona