Pri leteckom útoku v Jemene na vodný zdroj zahynulo 30 civilistov

NETKY.SK • 12 September 2016, 17:27 • 2 min
Pri leteckom útoku v Jemene na vodný zdroj zahynulo 30 civilistov

KÁHIRA- Približne 30 civilistov zahynulo pri leteckom útoku na vodný zdroj v Jemene. Incident sa odohral ešte v sobotu severne od povstalcami obsadeného hlavného mesta Saná, oznámila dnes agentúra DPA, citujúc humanitárneho koordinátora OSN v Jemene Jamieho McGoldricka.

slovakia

left justify in out

Nálety si vyžiadali ďalších 17 zranených. McGoldrick však priamo neobvinil z útoku vojenskú koalíciu pod velením Saudskej Arábie, ktorá už vyše roka uskutočňuje v Jemene letecké operácie namierené proti povstaleckým húsíom.


"Som hlboko znepokojený neustávajúcimi náletmi na civilistov a civilnú infraštruktúru na celom území Jemenu všetkými stranami konfliktu, čím dochádza k ďalšiemu ničeniu štruktúry spoločnosti, ako aj zvyšovaniu humanitárnych potrieb," uviedol McGoldrick vo vyhlásení zverejnenom na internete.


Podľa augustového stanoviska OSN prišlo v Jemene medzi vlaňajším júlom a tohtoročným júnom o život 2067 civilistov, z ktorých 1259 zahynulo pri leteckých útokoch vojenskej koalície pod velením Saudskej Arábie. OSN v tejto súvislosti vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie týchto masakrov.


Vo vojne v Jemene proti sebe stoja armádne jednotky a milície lojálne vláde, ktoré podporuje Saudskou Arábiou vedená koalícia, proti šiitským povstalcom známym ako húsíovia a jednotkám verným bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi.


Mierové rozhovory o Jemen stroskotali začiatkom tohto mesiaca a Saudskou Arábiou vedené sily krátko na to obnovili intenzívne letecké útoky v krajine.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies