Pri leteckom útoku v Afganistane zahynul šéf obávanej frakcie Talibanu

NETKY.SK • 20 Október 2017, 13:09 • 2 min
Pri leteckom útoku v Afganistane zahynul šéf obávanej frakcie Talibanu

ISLAMABAD - Šéf najobávanejšej frakcie pakistanského Talibanu zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla na východe Afganistanu.

slovakia

left justify in out

V dôsledku náletu prišiel o život Umar Chálid Chorásání, šéf teroristickej skupiny Džamáatul Ahrár (Zhromaždenie slobodných), ktorá sa odštiepila z pakistanskej odnože militantného hnutia Taliban.

 

K útoku došlo provincii Paktijá pri hraniciach s Pakistanom. Zahynulo pri ňom aj najmenej deväť Chorásáního spolubojovníkov. On sám - podľa citovaných zdrojov - utrpel pri nálete vážne zranenia, ktorým na druhý deň podľahol.

 

Hovorca skupiny v noci nadnes oznámil, že už bol zvolený Chorásáního nástupca. Novým vodcom sa podľa neho stal Asad Afrídí, príslušník kmeňa z pakistanskej pohraničnej oblasti Chajbar Paštúnchvá.

 

Skupina Džamáatul Ahrár má na svedomí viacero krvavých teroristických útokov, ku ktorým došlo v Pakistane v posledných rokoch. V marci 2016 napríklad podnikla samovražedný bombový útok na kresťanov oslavujúcich Veľkú noc v meste Láhaur. Tento atentát si vyžiadal najmenej 75 mŕtvych a vyše 340 zranených.

 

Chorásání a jeho bojovníci sa presunuli do susedného Afganistanu po tom, ako pakistanská armáda spustila rozsiahlu ofenzívu v bašte jeho skupiny, na pakistanskom kmeňovom území Móhmand.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona