Pri kúpe notebooku netreba hľadať iba najvyšší výkon za najnižsiu cenu

NETKY.SK • 8 August 2011, 10:52 • 2 min
Pri kúpe notebooku netreba hľadať iba najvyšší výkon za najnižsiu cenu

Pri kúpe notebooku netreba hľadať iba najvyšší výkon za najnižsiu cenu

slovakia

left justify in out

img

Väčšina bežných spotrebiteľov vyberá podvedome notebook tak, že hľadá najvyšší výkon za čo najnižšiu cenu. Toto kritérium by však nemalo byť podľa odborníka tým rozhodujúcim, pretože výkon súčasných notebookov je prakticky plne dostačujúci na čokoľvek, čo bežný používateľ potrebuje, ako písanie dokumentov, surfovanie po internete a zasielanie emailov, napaľovanie dát a hudby, sledovanie filmov, ale aj hranie starších hier.
      Odborníci odporúčajú vyberať notebook skôr podľa značky a s ňou spojených skúseností užívateľov. Dôležitá je kvalita, teda miera poruchovosti, ale aj dostupnosť a pohodlie záručných a pozáručných servisných opráv. Je totiž dôležité, či v prípade poruchy užívateľ príde o notebook na dlhé týždne a má problém vôbec vypátrať servisné stredisko alebo je oprava rýchla a servis dostupný. Servis a kvalita použitých komponentov by preto mali byť jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere prenosného počítača.
      "Na vrchol rebríčka sa svojou kvalitou radia hlavne notebooky renomovaných výrobcov," uviedol pre TASR Tomáš Kvašňovský z divízie osobných počítačov HP. "Vlastnosti týchto notebookov v spojení s moderným dizajnom totiž ponúkajú zákazníkom najväčšiu možnosť výberu. Títo výrobcovia zároveň poskytujú najkvalitnejšie servisné služby, pretože ich autorizované servisné strediská sú rozmiestnené po celom území Slovenska."
      Dôležitým kritériom pre správny výber notebooku sú požiadavky používateľa pre prácu s ním. Podľa Kvašňovského je zbytočným mrhaním peňazí kupovať drahý a výkonný notebook, ak nemá úžívateľ extra požiadavky na výkon a plánujete ho využiť iba pre bežnú prácu. Pre tých ľudí, pre ktorých je notebook hlavne pracovným nástrojom alebo spoločníkom na cestách, je dôležitým kritériom aj jeho hmotnosť a výdrž batérie.
      Pre veľké množstvo užívateľov je okrem ceny a výkonu dôležitý aj vzhľad. Preto v ponuke súčasných modelov možno nájsť nielen sivé plastové škatule, ale aj dizajnové skvosty inšpirované módnymi prvkami. "Obľúbeným dizajnom sa stala módna motýliková edícia mininotebookov. Na pultoch predajní však zákazníci nájdu i odolné notebooky s hliníkovým povrchom a kvalitnou reprodukciou zvuku," uzatvoril.
      Netreba zabúdať, že v dôsledku rýchleho technologického vývoja by sa počítač mal kupovať s určitou rezervou aspoň do blízkej budúcnosti. Notebook, ktorého zostava je už v momente kúpy na samom okraji požiadaviek je podľa odborníka zbytočným mrhaním finančných prostriedkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona