Na Srí Lanke našli obrovský zhluk zafírov v hodnote 100 miliónov dolárov!

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 13:42 • 2 min
Na Srí Lanke našli obrovský zhluk zafírov v hodnote 100 miliónov dolárov!

Na Srí Lanke objavili najväčší zhluk tzv. hviezdnych zafírov. Ide o najväčší nález tohto drahokamu na svete.

slovakia

left justify in out

Tie našli robotníci pri kopaní studne v dome obchodníka s drahokamami v oblasti mesta Ratnapura, ktorá je bohatá na drahé kamene.

 

img

 

Zhluk bledomodrých drahokamov má na medzinárodnom trhu odhadovanú hodnotu do 100 miliónov dolárov. Váži okolo 510 kilogramov, alebo 2,5 milióna karátov, a pomenovali ho  Zafír šťastnej náhody. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

 

"Človek, ktorý kopal studňu, nás upozornil na nejaké vzácne kamene. Neskôr sme narazili na tento obrovský exemplár," vyjadril sa pre BBC majiteľ nálezu a obchodník s drahokamami Gamage, ktorý z bezpečnostných dôvodov nechcel poskytnúť svoje celé meno.

 

img

 

Na nález upozornil úrady a ako povedal, trvalo viac ako rok vyčistiť ho od bahna a ďalších nečistôt, predtým ako ho mohli podrobiť analýze a certifikovať.

Pri čistení zo zhluku pritom vypadli niektoré kamene, pri ktorých zistili, že sú to vysokokvalitné zafíry. Odborníci však poukazujú na to, že hoci má zhluk vysokú hodnotu v karátoch, nie všetky kamene v ňom musia byť vysokokvalitné.

 

img


Ratnapura, čo v sinhálčine znamená mesto drahokamov, je známa ako hlavné mesto drahokamov na Srí Lanke. Krajina je popredný vývozca zafírov a ďalších drahých kameňov. Vlani prostredníctvom exportu drahokamov a šperkov zarobila zhruba pol miliardy dolárov.

 

Vzhľadom na pandémiu však srílanský sektor s drahokamami utrpel straty. Preto panujú nádeje, že  Zafír šťastnej náhody priláka medzinárodných kupcov a odborníkov.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies