Pri kontrolách ovocia a zeleniny našla ŠVPS 79 nedostatkov

NETKY.SK • 18 September 2014, 11:36 • 2 min
Pri kontrolách ovocia a zeleniny našla ŠVPS 79 nedostatkov

BRATISLAVA - Počas augustových kontrol ovocia a zeleniny si inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) preverili 152 prevádzok, zistili pritom 79 nedostatkov. Celkovo posudzovali zhodu s obchodnými normami v prípade 779 plodín. Vyplýva to zo správy ŠVPS.

slovakia

left justify in out

Kontrolóri vykonali v minulom mesiaci jednu kontrolu na požiadanie, pri ktorej si posvietili na štyri plodiny, všetky boli vyhovujúce. V maloobchodoch, ktoré kontrolovali 121-krát, preverili 652 plodín, u 77 z nich konštatovali nedostatky. Inšpekcie sa nevyhli ani veľkoobchodným skladom, v ktorých ŠVPS vykonala 22 kontrol. Zo 109 hodnotených plodín, nevyhoveli normám dve. Spokojní mohli byť prvovýrobcovia, počas ôsmich kontrol u nich nenašli inšpektori žiadne nedostatky. 

 

Celkovo inšpektori preverili v uplynulom mesiaci 120 427 kilogramov tovaru, z čoho požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme nevyhovelo 3 124 kilogramov. Hodnotených bolo 49 druhov ovocia a zeleniny, najčastejšie sa medzi nevyhovujúcimi plodinami vyskytla paprika, jablká, či rajčiaky. Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode. Viac ako 48 percent plodín nevyhovelo v obchodnej kvalite, 46,3 % malo nedostatky v označení a 5,5 % nesplnilo minimálne požiadavky na kvalitu. V auguste boli právoplatným rozhodnutím ukončené štyri správne konania, pokuty boli uložené vo výške 5 635 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies