Pri konflikte majlazíjcov s filipínskymi ozbrojencami zahynulo najmenej 60 ľudí

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 15:02 • 2 min
Pri konflikte majlazíjcov s filipínskymi ozbrojencami zahynulo najmenej 60 ľudí

KUALA LUMPUR - Najmenej 60 ľudí už zahynulo pri konflikte medzi malajzijskými bezpečnostnými silami a filipínskou ozbrojenou skupinou, ktorá niekoľko týždňov okupovala oblasť Malajzie na ostrove Borneo. Informovala o tom dnes miestna polícia.

slovakia

left justify in out

Medzi obeťami je osem policajtov, ktorí prišli o život pri prestrelkách minulý víkend. Po ich smrti spustila malajzijská armáda v utorok operáciu proti skupine približne 200 filipínskych moslimov. Väčšina ozbrojencov z obsadenej dediny utiekla, pri pátraní po nich však len dnes v rôznych častiach štátu Sabah zastrelili 31 členov skupiny.

Členovia skupiny dorazili do Sabahu pred troma týždňami po mori, aby presadili nároky na územie tohto východomalajzijského štátu vznesené Džamalúlom Kirámom III., ktorý tvrdí, že je dedičným vládcom niekdajšieho juhofilipínskeho sultanátu Sulu. Podľa správy žiada uznanie svojho nároku a zvýšené platby od Malajzie.

Sultán žijúci vo filipínskej metropole Manila ponúkol prímerie, nie však odchod svojich stúpencov z Bornea. Vyzval tiež OSN na sprostredkovanie riešenia sporu. Filipínska vláda sa od jeho akcie dištancovala.

Malajzijský premiér Nadžíb Razak dnes prímerie dôrazne odmietol s tým, ozbrojenci musia okamžite zložiť zbrane, inak bude vojenská operácia pokračovať, dodáva agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona