Pri koaličnom nálete v Mósule zabili vplyvného veliteľa IS

NETKY.SK • 11 November 2016, 12:09 • 2 min
Pri koaličnom nálete v Mósule zabili vplyvného veliteľa IS

ARBÍL - Vysokopostavený veliteľ extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) Mahmúd Šukrí Nuajmí bol v utorok 8. novembra zabitý v boji o iracké mesto Mósul. Americkú spravodajskú televíziu CNN o tom dnes informovali zdroje z irackých tajných služieb.

slovakia

left justify in out

Nuajmí, známy aj ako šejk Fáris, ktorý bol vplyvnou postavou v štruktúre organizácie, zahynul pri koaličnom nálete v západnej časti Mósulu, dodali zdroje.

Islamský štát potvrdil jeho smrť v zostrihanom videu, v ktorom ho nazýval "mučeník bitky".

 

Iracké zdroje tiež vyhlásili, že Nuajmí bol v minulosti vysokopostaveným dôstojníkom v tajných službách irackého diktátora Saddáma Husajna. Televízia CNN uviedla, že nemôže nezávisle overiť túto informáciu.

 

Svedkovia v Mósule zároveň oznámili, že džihádisti z IS zabíjajú od pondelka 7. novembra podozrivých spolupracovníkov Irackých bezpečnostných síl (ISF). Všetky tieto obete sú muži, ktorých zabili strelou do hlavy.

 

Telá podozrivých špiónov nechávajú militanti na križovatkách vo štvrtiach Mósulu, ktoré IS ešte stále ovláda.

 

Bitka o obkľúčené severoiracké mesto sa vlečie a podľa zdrojov zahynuli dvaja obyvatelia Mósulu, keď mínometný útok IS určený irackým vojakom zasiahol domy civilistov vo štvrti Kirkúklí.

ISF zabili v Mósule od začiatku ofenzívy 17. októbra vyše 1200 militantov, uviedla vo vyhlásení iracká polícia. Avšak spod vlády IS bolo oslobodených 10.000 rodín a takisto 56 ropných vrtov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies