Pri izraelských náletoch v pásme Gazy boli zranení štyria palestínski civilisti

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 13:40 • 2 min
Pri izraelských náletoch v pásme Gazy boli zranení štyria palestínski civilisti

GAZA - Pri dnešných náletoch izraelských lietadiel na palestínske pásmo Gazy bol zranený 65-ročný Palestínčan a tri deti. Rozsah zranení sa pohybuje od ľahkých po stredne ťažké, spresnil hovorca palestínskeho ministerstva zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Izrael podnikol v stredu večer štyri nálety a dnes ráno ďalších päť na objekty patriace militantnému hnutiu Hamas. Išlo o reakciu na sériu mínometných útokov na izraelských vojakov hliadkujúcich pozdĺž bezpečnostnej bariéry na hraniciach Izraela a pásma Gazy. Izraelská armáda uviedla, že cieľom jej operácie v oblasti je pátranie po tuneloch, ktoré by palestínskym militantom mohli slúžiť na páchanie útokov na izraelskom území.


Armáda po útokoch oznámila, že objavila nový pašerácky tunel tiahnuci sa z pásma Gazy do Izraela. Kým izraelská armáda tvrdí, že pri náletoch zasiahla infraštruktúru ozbrojeného krídla hnutia Hamas, miestni obyvatelia vypovedali, že jedným z cieľom bola aj zlatnícka dielňa v meste Gaza.


Z najnovšej eskalácie sa Izrael a Hamas obviňujú navzájom. Zdroje blízke Hamasu dnes informovali, že narastajúce napätie v tejto oblasti sa pokúša zmierniť Egypt. Vodca Hamasu Músá abú Marzúk na svojej facebookovej stránke napísal, že obe strany prijali návrh Egypta a vrátia sa k dodržiavaniu prímeria, ktoré platí od ukončenia ozbrojeného konfliktu v pásme Gazy v lete 2014.


Medzičasom však palestínske vedenie zo Západného brehu v stredu večer oznámilo, že má v úmysle "okamžite" implementovať opatrenie o pozastavení bezpečnostnej spolupráce so židovským štátom. Toto nariadenie bolo síce prijaté už vlani, ale o jeho vykonaní práve teraz rozhodlo vedenie Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) kvôli tomu, že "izraelská vláda pokračuje v neplnení svojich záväzkov vyplývajúcich z podpísaných dohôd".


Abbásova vláda namieta najmä voči operáciám izraelskej armády v časti Predjordánska, ktorá má byť na základe takzvanej druhej mierovej dohody z Osla plne pod kontrolou palestínskej samosprávy. Kritizuje tiež izraelskú politiku rozširovania židovských osád na západnom brehu Jordánu.


Dlhodobá spolupráca medzi izraelskými a palestínskymi bezpečnostnými službami zahŕňa výmenu spravodajských informácií v záujme zaistenia poriadku a bezpečnosti v Predjordánsku. Pozorovatelia varujú, že v prípade jej ukončenia by mohlo dôjsť k eskalácií násilností a zhoršeniu bezpečnostnej situácie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies