Pri izraelskom nálete v Sýrii zahynul veliteľ Hizballáhu

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 07:36 • 2 min
Pri izraelskom nálete v Sýrii zahynul veliteľ Hizballáhu

BEJRÚT - Militantné libanonské hnutie Hizballáh dnes oznámilo, že jeden z jej vodcov Mustafa Badr ad-Dín zahynul v utorok pri izraelskom leteckom útoku v blízkosti izraelsko-sýrskych hraníc.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na libanonskú televíziu al-Majadín, blízku sýrskemu režimu.

 

"Zúčastnil sa na väčšine operácií islamského odporu od roku 1982," uviedol Hizballáh vo vyhlásení oznamujúcom jeho smrť.

 

Ad-Dín bol známy predovšetkým ako predpokladaný strojca vraždy bývalého libanonského premiéra Rafika Harírího vo februári 2005. Bol tiež švagrom vojenského veliteľa Hizballáhu Imáda Mugníju, ktorý v roku 2008 zahynul pri atentáte v sýrskej metropole Damask.

 

V roku 1983 bol v Kuvajte odsúdený na smrť za sériu bombových útokov. Počas irackej invázie v tomto emiráte v auguste 1990 sa mu podarilo uniknúť, v ostatných rokoch sa mal zdržiavať okrem iného v Iráne.

 

Izrael a Hizballáh sú odvekí nepriatelia. V lete 2006 vyvolali raketové útoky militantov vedené z Libanonu niekoľko týždňov trvajúcu vojnu medzi izraelskou armádou a Hizballáhom. V občianskej vojne v Sýrii zúriacej od roku 2011 podporuje Hizballáh režim prezidenta Bašára Asada. Izrael len nedávno priznal, že uskutočnil "desiatky" náletov na postavenia Hizballáhu v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona