Pri Írsku našli stroskotanú loď so striebrom za 150 miliónov eur

NETKY.SK • 27 September 2011, 20:57 • 2 min
Pri Írsku našli stroskotanú loď so striebrom za 150 miliónov eur

Pri Írsku našli stroskotanú loď so striebrom za 150 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Vrak britskej nákladnej lode z druhej svetovej vojny, ktorá prevážala strieborný poklad v hodnote viac ako 150 miliónov eur v dnešných cenách objavila americká prieskumná spoločnosť Odyssey Marine Exploration.
Parník menom Gairsoppa potopila vo februári 1941 ponorka nemeckého námorníctva.
Približne 120 metrov dlhá oceľová paroloď - v čase vojny v službách britského ministerstva vojenskej prepravy - sa plavila z Indie do Británie. V rozbúrenom mori parník s dochádzajúcimi zásobami uhlia zmenil kurz plavby s cieľom nájsť útočisko v neďalekom prístave v meste Galway na západe Írska, ktoré bolo v čase vojny neutrálnym štátom. V jeho vodách však pôsobilo nemecké námorníctvo, ktorého ponorka U-101 pod vedením veliteľa Ernsta Mengersena loď s nákladom striebra, železa a čaju zbombardovala.
Incident prežili najprv traja ľudia, ktorí sa na záchranných člnoch snažili doplaviť v pobrežiu, kam po dvoch týždňoch doplával živý iba jeden z nich.
Odyssey Marine Exploration, firma obchodovaná i na americkej burze, informovala, že loď Gairsoppu lokalizovala v hĺbke približne 4700 metrov pod hladinou Atlantického oceána v medzinárodných vodách, asi 480 kilometrov juhozápadne od Írska.
Prieskumníci z Odyssey uviedli, že lokalizácia lode je len prvou časťou projektu - hlavnou fázou bude vyťahovanie lode s pokladom, čo by sa malo začať na jar.
Hodnotu pokladu stanovili na základe poistného protokolu, ktorý je k dispozícii v archívoch a potvrdila ho britská poisťovacia spoločnosť Lloyd's. Dovedna má ísť o sedem miliónov uncí striebra, vrátane troch miliónov uncí v strieborných tehlách zo súkromného vlastníctva, ktoré poistila britská vláda, čo by v prípade úspešného vylovenia znamenalo najväčší objav tohto cenného kovu v dejinách morského bádateľstva.
Spoločnosť Odyssey Marine Exploration má na základe zmluvy s britskou vládou z roku 2010 zaručených 80 percent objaveného pokladu.

Zdroj: TASR/Press Association



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies