Pri incidente s ruskou stíhačkou nefungovala komunikácia s Tureckom

NETKY.SK • 1 December 2015, 12:47 • 2 min
Pri incidente s ruskou stíhačkou nefungovala komunikácia s Tureckom

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že kanály na výmenu informácií vojenského charakteru medzi Ruskom a Tureckom pri incidente so zostrelením ruskej stíhačky nefungovali nie vinou Ruska.

slovakia

left justify in out

Peskov vyhlásil, že Ankara sa od začiatku vyhýbala výmene vojenských informácií.


Ako Peskov vysvetlil, "vec sa má tak, že kanály na spojenie medzi vojenskými vedeniami existovali. Ich cieľom bolo nedopustiť také tragédie, aká sa stala. Tieto kanály nefungovali. A nie vinou ruskej strany - či už nefungovali úmyselne, alebo neúmyselne." Okolnosti podľa neho poukazujú na to, že (v daný okamih) sa existujúce komunikačné kanály nikto ani len nechystal využiť.


Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes v Ankare zopakoval výzvu adresovanú Rusku, aby otvorilo komunikačné kanály na výmenu vojenských informácií v záujme predísť incidentom podobným, aký sa odohral pred týždňom, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom. Rusko v reakcii na to pristúpilo k celému radu diplomatických opatrení a ekonomickým sankciám.


"Namiesto nepodloženého obviňovania si musíme sadnúť a rokovať za stolom," zdôraznil Davutoglu.


Turecký premiér narážal na tvrdenia najvyšších ruských predstaviteľov vrátane prezidenta Vladimira Putina, ktorý v pondelok vyhlásil, že ruské vojenské lietadlo zostrelilo Turecko preto, lebo chcelo chrániť dodávky ropy od Islamského štátu. Svoje obvinenie predniesol v Paríži, kde sa zúčastňoval na konferencii OSN o klimatických zmenách. Zostrelenie ruského bombardéra označil za "obrovskú chybu".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies