Pri hranici s Irakom vypukli prudké boje

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 18:59 • 2 min
Pri hranici s Irakom vypukli prudké boje

BEJRÚT/DAMASK - Povstalecké skupiny na východe Sýrie medzi sebou vedú prudké boje o jeden z priechodov na hranici s Irakom, kde fundamentalistická skupina Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) cez víkend oznámila založenie islamského kalifátu.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovali aktivisti z exilovej Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv, podľa ktorých je ohniskom násilia mesto al-Búkamál na sýrskej strane. Sunnitskí povstalci blízki nábožensko-extrémistickej sieti al-Kájda momentálne kontrolujú veľkú časť severovýchodnej Sýrie ako aj priľahlé územia v Iraku a hranica medzi krajinami tak prakticky zmizla.

 

Sýrske štátne médiá medzitým v pondelok informovali o situácii v meste Idlib, kde si ostreľovanie vládou kontrolovaných štvrtí z mínometov podľa nich vyžiadalo najmenej 14 mŕtvych a 50 zranených. K útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina, zatiaľ čo štátna televízia ho pripísala "teroristom", čo je výraz používaný ako všeobecné označenie protivládnych povstalcov. 

 

Fundamentalistická skupina ISIL v nedeľu oznámila vznik islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Do čela nového útvaru pod názvom Islamský štát vymenovala svojho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého označuje za "kalifa všetkých moslimov". Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies