BRATISLAVA - K letu neodmysliteľne patrí grilovanie či záhradná párty plná tých najlepších pochúťok. Nezabúdajte však, že okrem kuracieho, bravčového mäsa či zeleniny chuť jedla dotvárajú najrôznejšie dresingy. Vyskúšajte niektorý z našich tipov!
Cesnakový dresing
Suroviny:
1 kyslá pochúťková smotana, 1 - 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, šťava z polovice citróna, oregano, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte spolu v miske a pridajte roztlačený cesnak. Dresing nechajte odpočinúť v chladničke aspoň hodinu, aby sa chute spojili a môžeme podávať.
Grécky dresing
Suroviny:
1/2 čili papričky, 1 mladú cibuľu, 200 ml gréckeho jogurtu, 1/2 ČL mletej rasce, 1 PL šťavy z limetky, pažítku
Postup:
Čili papričku a cibuľu očistíme, umyjeme a nadrobno posekáme. Zmiešame s jogurtom a pridáme limetkovú šťavu. Ochutíme rascou, soľou a korením a ozdobíme pažítkou.
Avokádový dresing
Suroviny:
šťavu z 1 limetky, 2 stonky koriandra, 1 avokádo, 2 ČL pasty wasabi, 2 PL kyslej smotany
Postup:
Koriander opláchneme, osušíme a nadrobno posekáme. Avokádo po dĺžke prepolíme, vyberieme kôstku a ošúpeme. Dužinu nakrájame na malé kúsky, dáme do misky s limetkovou šťavou, koriandrom a pastou wasabi. Celý obsah rozmixujeme a postupne pridáme smotanu. Dochutíme soľou a korením.
Horčicový dresing s medom
Suroviny:
200 g kyslej smotany, 1 lyžica olivového oleja, citrónová šťava, 1 lyžička francúzskej horčice, 1 lyžička medu, biele korenie a soľ
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame a vzniknutou zálievkou polejeme šalát.
Zelerový dresing
Suroviny:
100 g zeleru, 1 menšie jablko, 10 g masla, soľ, mleté korenie, štipka mletého koriandru, štipka škorice, štipka estragónu, štipka muškátového orecha, šťava z ½ citróna, 300 ml zeleninového vývaru, 1 lyžica kyslej smotany, 1 lyžica medu, 2-3 lyžice plnotučnej horčice,
Postup:
Na 100 g masla podusíme zeler pokrájaný na kocky a pridáme k nemu dužinu z jablka. Ochutíme koreninami, zalejeme citrónovou šťavou, vývarom a povaríme 10-15 minút. Potom pridáme smotanu, všetko dobre rozmixujeme. Ešte raz dressing prelejeme do hrnca, dochutíme medom, soľou, korením a povaríme. Na záver zapracujeme do dresingu horčicu a po malých dávkach aj studené maslo.Tento dresing je vhodný k jedlám z rýb, kuracieho a morčacieho mäsa.