Pri eurofondoch podľa Vážneho pochybili viaceré vlády

NETKY.SK • 26 September 2014, 14:29 • 2 min
Pri eurofondoch podľa Vážneho pochybili viaceré vlády

BRATISLAVA - Problém pochybení pri využívaní eurofondov sa prelína celým politickým spektrom vlád v programových obdobiach 2007 až 2013, ako aj 2004 až 2006, tvrdí podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.

slovakia

left justify in out

Nedá sa podľa neho povedať, ktorá konkrétna vláda je zodpovedná za to, že Európska komisia pre chyby pri čerpaní finančnej podpory nepreplatí Slovensku minimálne 245 mil. eur. K doterajšej sume 165 mil. eur pribudnú aj nové korekcie minimálne za 80 mil. eur.

 

"Skôr by sa dalo povedať, že čím viac implementovaných projektov a čím viac čerpania, tým je problém s tým súvisiacich korekcií väčší. Stále platí: kto robí, robí aj chyby," vyjadril sa pre agentúru SITA Vážny. "Na druhej strane, mali by sme sa zmestiť do dvojpercentnej prípustnej chybovosti, čo je za celý Národný strategický referenčný rámec okolo 270 mil. eur," uviedol vicepremiér zodpovedajúci aj za eurofondy. Teraz je podľa neho ťažké predpokladať, či budú ďalšie korekcie. "Vyhlasovanie výziev a samotná implementácia operačných programov je priamo v gescii príslušných ministerstiev," zdôraznil Vážny. 

 

Nie všetky korekcie sú spojené so škodou pre spoločnosť, resp. s korupciou či podvodom. Niektoré korekcie sú uplatnené aj za nedodržanie postupu a pravidiel. "Príkladom sú zmenové konania pri stavbách, kde bola uložená korekcia za výdavky v súvislosti so zmenou oproti projektovej dokumentácii. Riadiaci orgán pritom zmenu projektu uzná, ale audítori mali opačný názor," poznamenal Vážny. Chyby však podľa neho robia aj prijímatelia, keď nedodržali záväzné podmienky zo zmluvy. "Za tieto chyby je potrebné udeliť korekcie a spätne ich vymáhať," dodal. 

 

Vymáhanie poskytnutých peňazí za nedodržanie podmienok je individuálne a vyplýva z charakteru operačného programu a jeho prijímateľov. "Jednotlivé riadiace orgány dôkladne analyzujú otázku vymožiteľnosti, ktorá priamo súvisí s podmienkami stanovenými zmluvou, ako aj preukázateľnosťou pochybenia, a aj vymáhajú. Riadiace orgány majú nastavené podmienky tak, že pre uvoľnené finančné prostriedky budú využívať svoje tzv. zásobníky projektov," priblížil Vážny. Táto otázka je priamo v kompetencii riadiaceho orgánu, ktorý po dôkladnej analýze a zvážení rozhodne o ďalšom postupe. 

 

To, že by podmienky poskytovania pomoci boli nastavené zle, alebo neboli domáce podmienky v súlade s európskymi, sa podľa vicepremiéra nedá jednoznačne povedať. Sú kategórie chýb v procese verejného obstarávania, hodnotiaci proces projektov a nadhodnocovanie cien. "Tiež by bolo nekorektné uviesť, že všetky projekty sú chybné, naopak, prevažná väčšina projektov je v poriadku," tvrdí Vážny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies