Pri egyptskom pobreží sa potopila preplnená loď s migrantami,, zadržali podozrivých pašerákov

NETKY.SK • 22 September 2016, 16:35 • 2 min
Pri egyptskom pobreží sa potopila preplnená loď s migrantami,, zadržali podozrivých pašerákov

KÁHIRA - Egyptské úrady zatkli dnes štyroch ľudí v súvislosti so smrťou najmenej 42 migrantov, ktorých loď smerujúca do Európy sa v stredu prevrátila pri egyptskom pobreží Stredozemného mora.

slovakia

left justify in out

Egyptskí predstavitelia uviedli, že štyria zatknutí boli členmi posádky plavidla a nachádzajú sa vo vyšetrovacej väzbe. Hrozia im obvinenia z obchodovania s ľuďmi a zo zabitia. Úrady takisto vydali zatykače na ďalších päť osôb, po ktorých v súvislosti s touto tragédiou pátrajú.

 

Egyptská armáda oznámila, že loď s migrantmi bola v čase prevrátenia 12 námorných míľ (22 kilometrov) od pobrežia neďaleko egyptského prístavného mesta Rašíd (Rosetta), ktoré sa nachádza v provincii Buhajra, približne 50 kilometrov východne od Alexandrie. Guvernér uvedenej provincie Muhammad Sultán povedal dnes tlačovej agentúre AP, že úrady nepoznajú presný počet ľudí, ktorí sa na prevrátenej lodi plavili, ale pravdepodobne ich bolo 250-400. V stredajších správach sa uvádzalo, že pasažierov mohlo byť až 600.

 

Guvernér dodal, že zachránili zatiaľ 157 ľudí. Pátranie po ďalších osobách v mori stále pokračuje. Podľa prvých informácií o štátnej príslušnosti migrantov sa nachádzalo na lodi aj 111 Egypťanov, väčšinou tínedžerov a mužov-dvadsiatnikov, uviedol Sultán. Takisto tam bolo 25 Sudáncov; zvyšok tvorili Afričania zo subsaharskej Afriky a Sýrčania. Pátranie po telách obetí a preživších prebieha okolo miesta, kde sa plavidlo prevrátilo, dodal guvernér.

 

Nebezpečnú trasu do Európy cez Stredozemné more využili v posledných rokoch tisíce ilegálnych migrantov - utekajú pred vojnou a chudobou na Blízkom východe či iných miestach sveta.

Počty migrantov snažiacich sa preplaviť z Egypta do Európy sa výrazne zvýšil za posledný rok, oznámila nedávno pohraničná agentúra EÚ Frontex. Od januára do septembra dorazilo do Talianska z Egypta vyše 12.000 migrantov - pre porovnanie, za rovnaké obdobie vlani ich bolo 7000. Experti tvrdia, že pašeráci v Egypte väčšinou využívajú staré rybárske lode, ktoré sú mimoriadne preplnené v podpalubí aj na palube.

 

Mnoho z preživších po najnovšej nehode polícia zadržala. Niektorých z týchto zachránených ľudí odviezli so zraneniami do nemocníc, kde pod dohľadom stráže ležali so spútanými rukami na nemocničných lôžkach. Ahmad Darwíš, ktorý prežil, obvinil z tragédie pašerákov. Dodal, že prevrátenie lode spôsobila preplnenosť jej priestorov. Obvinil tiež úrady, že nereagovali dostatočne rýchlo, pokiaľ išlo o zachraňovanie pasažierov.

 

Darwíš je presvedčený, že zomreli predovšetkým ženy a deti, lebo nevedeli plávať. "Tí... čo vedeli plávať, odplávali preč a nechali za sebou ženy aj malé deti," opísal situáciu tesne po prevrátení plavidla. Hasan Sulajmán, príbuzný jednej z osôb na palube, povedal, že obchodníkov s ľuďmi aj pašerákov v oblasti polícia pozná po mene a niektorí policajti si dali zaplatiť za to, aby sa pozerali iným smerom.

 

Predseda miestnej rady Alí Abdal Sattár povedal, že straty na životoch by boli oveľa väčšie, keby nebolo rybárskeho plavidla, ktoré sa nachádzalo blízko miesta, kde sa prevrátila loď s migrantmi. Sattár uviedol aj meno kapitána rybárskeho plavidla - Muhammad Abú Hamíd. "Keby nebolo tohto muža, keby ho neposlal Boh, celá skupina migrantov by bola teraz mŕtva," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies