Pri dvojitom samovražednom útoku vo svätyni zomrelo najmenej 41 ľudí

NETKY.SK • 4 Apríl 2011, 07:29 • 2 min
Pri dvojitom samovražednom útoku vo svätyni zomrelo najmenej 41 ľudí

Pri dvojitom samovražednom útoku vo svätyni zomrelo najmenej 41 ľudí

slovakia

left justify in out

Dvaja samovražední bomboví útočníci z Talibanu dnes spôsobili masaker v súfistickej svätyni na východe Pakistanu, kde zabili najmenej 41 ľudí a zranili približne 65 ďalších osôb. Ide o najnovší krvavý útok na menšinové náboženské skupiny.

Jedného z útočníkov zatkli, keď sa mu nepodarilo úplne odpáliť výbušniny na svojom tele a spôsobil si zranenia. Informoval o tom policajt v provincii Pandžáb v meste Déra Ghází Chán, kde k výbuchom došlo.

Atentátnici zaútočili počas výročného obradu na počesť súfistického svätca, ktorému je svätyňa venovaná. V danom čase sa tam nachádzali tisíce veriacich.

"Ľudia sa po výbuchoch dali na útek zo svätyne. Ženy a deti plakali a kričali. Bolo to ako v pekle," povedal očitý svedok.

S al-Káidou spojení militanti z fundamentalistického hnutia Taliban zastávajú prísny výklad sunnitského islamu a neuznávajú ostatné interpretácie viery, teda ani súfistickú, a označujú ich za kacírske. Militanti opakovane útočia na šiitské, súfistické a kresťanské menšiny v Pakistane. Prihlásili sa aj k dnešnému dvojitému samovražednému atentátu.

Mnohí analytici tvrdia, že útoky sú motivované aj niečím iným ako náboženskou nenávisťou. Podľa odborníkov militantné skupiny dúfajú, že rozdúchajú sektárske napätie, ktoré môže ďalej destabilizovať Pakistan a oslabiť neistú moc vlády v krajine.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies