Pri Dóme sv. Alžbety vyrástla pyramída zo 75.000 PET fliaš

NETKY.SK • 15 November 2010, 13:06 • 2 min
Pri Dóme sv. Alžbety vyrástla pyramída zo 75.000 PET fliaš

Pri Dóme sv. Alžbety vyrástla pyramída zo 75.000 PET fliaš

slovakia

left justify in out

img

Motivácia občanov k používaniu vratných obalov a znižovaniu množstva odpadov je cieľom celoslovenského týždňa aktivít, ktorý organizujú Priatelia Zeme – SPZ. V rámci akcie sa dnes na Hlavnej ulici v Košiciach pri Dóme sv. Alžbety objavila pyramída zo 75.000 zlisovaných PET fliaš, čo predstavuje hmotnosť tri tony. Ako pre TASR uviedla Katarína Pačayová z organizácie Priatelia Zeme – SPZ, je to také množstvo, aké za jeden vyprodukujú občania Košíc.
"Na Slovensku sa celoročne vyprodukuje vyše 625 miliónov PET fliaš. Väčšina z nich stále končí na skládkach a spaľovniach a nerecykluje sa," povedala Pačayová. Zdôraznila, že alternatívou voči tomu je používanie vratných fliaš. Tieto fľaše sa podľa nej dajú naplniť a používať 20- až 40-krát a keďže sú väčšinou vyrobené zo skla dajú sa neobmedzene recyklovať. Pripomenula, že recyklácia je možná aj umelohmotných fliaš. "Je to však zložitejšie, lebo sa musia triediť, pričom ani tu nie je recyklácia úplne ideálnym riešením. Tieto fľaše sa musia vždy nanovo vyrábať," doplnila Pačayová.
Spresnila, že celoslovenským týždňom za vratné obaly chcú Priatelia Zeme – SPZ upozorniť aj na fakt, že spotrebiteľ má čoraz menšiu možnosť vybrať si ekologickú alternatívu v podobe vratných nápojových obalov. "Samotní spotrebitelia však majú možnosť túto skutočnosť zmeniť a to tým, že v obchodoch budú žiadať ich predaj a samozrejme budú ich kúpu aj uprednostňovať," uzavrela Pačayová.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies