Pri demonštráciách v Egypte zahynul jeden človek, niekoľkí utrpeli zranenia

NETKY.SK • 4 Júl 2015, 07:21 • 2 min
Pri demonštráciách v Egypte zahynul jeden človek, niekoľkí utrpeli zranenia

KÁHIRA - Jeden človek zahynul a ďalší dvaja utrpeli strelné poranenia pri piatkovej demonštrácii v Káhire, ktorá sa konala na podporu bývalého prezidenta krajiny Muhammada Mursího presne dva roky od jeho zosadenia armádou. S odvolaním sa na bezpečnostné zdroje krajiny o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prívrženci Mursího Moslimského bratstva uviedli, že bezpečnostné zložky ministerstva vnútra na nich spustili paľbu. Ministerstvo sa k udalostiam zatiaľ nevyjadrilo. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo smrť jedného civilistu na proteste v káhirskej štvrti Dár as-Salám, ďalšie podrobnosti však neuviedlo.


Štátna agentúra MENA informovala, že pri inej demonštrácii Moslimského bratstva v provincii Minúfija utrpeli dvaja ľudia, z toho jeden vojak, zranenia po streľbe brokmi.


Mursí bol prvým slobodne zvoleným prezidentom Egypta, ktorého však zosadila armáda v roku 2013 po masových protestoch občanov proti jeho spôsobu vládnutia. Potom sa proti nemu začalo niekoľko súdnych procesov. Pred dvoma týždňami súd udelil Mursímu trest smrti za masový útek väzňov počas ľudového povstania v krajine v roku 2011 a vymeral aj kruté tresty vedeniu najstaršej islamskej organizácie v Egypte.


Moslimské bratstvo, ktoré po páde dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka vyhralo v krajine prvé parlamentné i prezidentské voľby, je od Mursího zosadenia armádou terčom prenasledovania bezpečnostnými zložkami. V potýčkach s políciou prišli o život stovky priaznivcov islamistického hnutia a ďalších najmenej 40.000 ich je väznených alebo súdených.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies