Pri Damasku prebiehajú prudké boje, SNC odmietla ponuku Iránu

NETKY.SK • 21 September 2013, 19:00 • 2 min
Pri Damasku prebiehajú prudké boje, SNC odmietla ponuku Iránu

DAMASK - Najvplyvnejšia opozičná Sýrska národná koalícia (SNC) odmietla ponuku iránskeho prezidenta Hasana Rúháního.

slovakia

left justify in out

Najmenej tri obete na životoch si dnes vyžiadal útok na vládnymi jednotkami kontrolované predmestie Damasku. Dva mínometné granáty zasiahli bytové domy. Poškodených bolo niekoľko zaparkovaných áut a ďalšie budovy.  

Sýrska tlačová agentúra SANA súčasne informovala, že sýrska armáda dnes podnikla operácie na damaských predmestiach Ghúta a Dúmá.

Opozícii naklonené mediálne centrum v Damasku dnes informovalo o prudkých bojoch medzi povstalcami a sýrskymi jednotkami, ktoré zo severu útočili na predmestie Muadamíja v západnej časti Damasku. Podľa tvrdení opozičných aktivistov je situácia v Muadamíji veľmi zlá v dôsledku jej obkľúčenia vládnymi vojskami.  

Prudké boje prebiehali dnes aj na severe sýrskej metropoly, vo štvrti Bazra. Vládne bezpečnostné jednotky dnes podnikli aj niekoľko razií na severe Damasku, kde zatkli viacero osôb.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovalo, že vládne jednotky dnes za podpory polovojenských jednotiek zaútočili na väčšinovo sunnitskú dedinu v strednej časti Sýrie, pričom usmrtili najmenej 15 ľudí. Opozičné jednotky zasa spustili ofenzívu v blízkosti Aleppa s cieľom prerušiť vládnym silám prísun zásob do tohto mesta na severe Sýrie. 

Podľa SOHR v provincii Rakka aj dnes pokračovali prudké boje medzi príslušníkmi Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) a frontu Džabhat an-Nusra s kurdskými ozbrojencami. Potýčky medzi islamistami a kurdskými ozbrojencami na severe Sýrie si za posledné mesiace vyžiadali už stovky obetí.

Agentúra AP informovala, že najvplyvnejšia opozičná Sýrska národná koalícia (SNC) odmietla ponuku iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, že Teherán by mohol sprostredkovať rokovania medzi vládou prezidenta Bašára Asada a opozíciou.

"Iránske vyhlásenie je smiešne, keď vezmeme do úvahy všetku krv, ktorú má Irán na svedomí, keď sa prostredníctvom politickej, ekonomickej a vojenskej pomoci podieľal na podpore Asadovho režimu," uvádza sa v dokumente SNC. SNC navrhuje, "že by bolo lepšie, keby iránske vedenie najprv zo Sýrie stiahlo svojich vojenských expertov a fanatických ozbrojencov a až potom prichádzalo s iniciatívami". "Irán je súčasťou problému," konštatuje SNC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona