Pri chorvátskom Dubrovníku zadržali päticu iránskych migrantov

NETKY.SK • 22 November 2016, 16:50 • 2 min
Pri chorvátskom Dubrovníku zadržali päticu iránskych migrantov

ŽENEVA - Chorvátska polícia informovala o zadržaní piatich iránskych migrantov, ktorí do krajiny vstúpili ilegálne - neďaleko Dubrovníka prešli pešo do Chorvátska zo susednej Čiernej Hory.

slovakia

left justify in out

Polícia dnes uviedla, že na skupinu piatich iránskych mužov natrafila v pondelok, keď kráčali po regionálnej ceste v samosprávnej oblasti Konavle. Iba dvaja z nich mali osobné doklady. Chorvátske orgány im zakázali na dva roky vstup do krajiny a vyhostia ich nazad do Čiernej Hory, informovala tlačová agentúra AP.


Poznamenala, že ide o zriedkavý prípad zadržania migrantov pokúšajúcich sa dostať do Chorvátska, členskej krajiny Európskej únie, z Čiernej Hory. Očividne hľadajú nové cesty do EÚ po tom, ako krajiny na tzv. balkánskej cesty posilnili hraničné kontroly.


Keď Maďarsko a Chorvátsko uzavreli pred migrantmi hranice, v Srbsku uviazlo asi 7000 migrantov.

Nová štúdia o migrantoch, o ktorej informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ukázala, že väčšina migrantov prichádzajúcich cez Stredozemné more z Líbye sa v skutočnosti nechcela dostať do Európy. Hovorca IOM Joel Millman povedal, že mnohých migrantov k tejto ceste prinútili pašeráci ľudí, niekedy aj so zbraňou v ruke, aby mohli od ich rodín zinkasovať peniaze.


Dnes zverejnený prieskum, ktorý uskutočnila IOM medzi migrantmi v Líbyi, ukázal, že 56 percent z nich považovalo Líbyu za cieľ svojej cesty. Iba necelých 30 percent opýtaných uviedlo, že sa chceli dostať do vyspelých krajín EÚ, ako je Taliansko, Francúzsko či Nemecko.


Najmä mladí muži z Nigeru, Egypta a Sudánu - takmer 90 percent opýtaných - uviedli, že išli z ekonomických dôvodov do Líbye.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies