Pri brexite bude prioritou ochrana práv Slovákov žijúcich v Británii

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 12:27 • 2 min
Pri brexite bude prioritou ochrana práv Slovákov žijúcich v Británii

BRATISLAVA – Prioritou vlády SR počas rokovaní o brexite bude ochrana práv Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve a finančné vyrovnanie záväzkov krajiny vyplývajúcich z členstva v EÚ. Uvádza sa to v materiáli Príprava SR na rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ, ktorý dnes schválila vláda.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Slovensko plne rešpektuje rozhodnutie britských voličov odísť z EÚ a keďže nebude možné ďalej pokračovať v zdieľaní spoločného členstva v EÚ, je v našom záujme eliminovať negatívne následky," uvádza sa, pričom cieľom SR je ukončiť rokovania do dvoch rokov po notifikácii článku 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení z EÚ.

 

Slovensko má ďalej záujem aktívne sa podieľať na rokovaniach európskej dvadsaťsedmičky, ktoré sa budú sústreďovať na prípravu pozícií s cieľom minimalizovať negatívne dosahy na slovenských občanov a ekonomiku.

 

Britská premiérka Theresa Mayová zaslala 29. marca rozhodnutie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Európskej rade o záujme vystúpiť z EÚ na základe výsledkov referenda, ktoré sa uskutočnilo v júni 2016.

 

Rokovania vo formáte 27 členských štátov EÚ sa začnú na mimoriadnom summite 29. apríla. Prijmú sa na ňom usmernenia určujúce základné pozície a princípy EÚ 27. V mene EÚ bude rokovania viesť Európska komisia ako vyjednávač. Výsledkom rokovaní bude dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva, ktorú v mene EÚ uzatvorí Rada po udelení súhlasu Európskeho parlamentu.

 

Spojené kráľovstvo prestane byť členom EÚ po nadobudnutí platnosti dohody o vystúpení alebo, ak sa nedospeje k dohode do 29. marca 2019, pokiaľ sa obe strany nedohodnú na predĺžení tejto lehoty.

 

Samotné vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ bude mať vplyv najmä na rozpočet verejnej správy, zamestnanosť a podnikateľské prostredie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona